ГЕРБ чака официалните данни за загубата на Националната електрическа компания (НЕК), за да внесе вот на недоверие към правителството на Пламен Орешарски за провала на политиката в енергийния сектор.  Това съобщи в понеделник заместник-председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цецка Цачева пред бТВ.

НЕК все още не публикувала годишния си финансов отчет за 2013 г., както и отчета си за първото тримесечие, докато това са направили всички останали държавни дружества. От доклада на компанията й майка – “Българския енергиен холдинг”, до Министерството на финансите обаче става ясно, че финансовото положение на НЕК е критично и БЕХ смята да обедини всички нейни дългове в един общ със срок за погасяване до 10 години. Точни цифри обаче не се посочват .

Неофициалните информации са, че става дума за загуба на НЕК от порядъка на 900 000 лева на ден.

Цецка Цачева обясни, че ГЕРБ предпочита да мотивира вота с официални данни вместо да се позовава на публикации в медиите по тази тема. Очакванията бяха вотът да бъде внесен още в петък – 9 май, но внасянето му бе отложено поради ”тактически” съображения на Бойко Борисов. 

“Готови сме с вота на недоверие – мотивите са готови, подписите са събрани, но очакваме онази прословута информация, за която народни представители отидоха на крака, за да знаем какво е точното състояние на НЕК, какви са загубите на дружеството”, каза Цачева. 

Тя допълни, че ГЕРБ ще внесе жалба в Конституционния съд срещу създаването на парламентарна анкетна комисия за проверка на връзките на политици с електроразпределителните дружества.

По думите й създаването на такава комисия, инициирано от “Атака”, противоречи на конституцията и е акт, насочен срещу президента Росен Плевнелиев. Цачева припомни, че представители на електроенергийните компании достатъчно често са изслушвани в парламентарната комисия по енергетика.