ГЕРБ стартира втори кръг преговори за формиране на правителство, изборите са “краен вариант”, обяви лидерът на партията Бойко Борисов след заседание на ГЕРБ в понеделник, от което стана ясно, че всички варианти са на масата. В “късата листа” на евентуалните партньори са Реформаторския блок (РБ), БСП, Патриотичния фронт (ПФ) и АБВ, макар че на първия тур преговарящият екип на ГЕРБ отхвърли възможността за нови разговори с РБ и БСП.

ГЕРБ връщат социалистите в играта ден след консултациите с отцепилата се от тях формация АБВ на бившия президент Георги Първанов и препоръката му за голяма коалиция на двете големи партии ГЕРБ и БСП – “не просто широка с представители на основните партии, а голяма, която коректно да събира левия и десния вектор в българската политика”.

В понеделник Борисов свика заседание на членовете на Изпълнителната комисия, кметове, председатели на общински съвети, избраните народни представители, евродепутатите от ГЕРБ, за да потърси мнението им с кого да продължат преговорите или да се отива на избори.

Още една такава среща ще се проведе идния понеделник от 11 часа, малко преди учредителното заседание на новия парламент, който президентът свиква на 27 октомври от 14 ч.

На първо място са реформаторите. Длъжни сме да се разберем с тях.

“Решихме да проведем още едни консултации с четири партии през тази седмица. На първо място това са реформаторите. Това са нашите партньори, независимо от проблемите, които има там”, каза лидерът на ГЕРБ след заседанието, демонстрирайки сдържаност и конструктивен тон, за разлика от емоционалните изблици в предишните дни.

 

Като причина за прекъсване на преговорите с РБ миналата седмица от ГЕРБ посочиха липсата на юридически гаранции, че Блокът е единен политически субект, докато според реформаторите причината е искането им за демонтиране на модела “Пеевски” и провеждане на съдебна реформа. Трите преговарящи от ГЕРБ Цецка Цачева, Румяна Бъчварова и Менда Стоянова обявиха с открито писмо, че лидерът на ДСБ Радан Кънев влияе “деструктивно” на преговорите, той от своя страна им отвърна, че “или Борисов не иска коалиция с реформаторите, или играе доста плоска и евтина игра на изнудване и разцепване с цел да свали важните реформи от дневния ред на 43-тото народно събрание”.

“Аз съм твърдо за единство на Реформаторския блок. Ние сме длъжни да се разберем с тях”, заяви в понеделник Борисов. “Още повече, че техните лидери заявиха, че над 90% ни съвпадат програмите. Тогава не виждам някакви различия. Да не говорим и по тема “Съдебна система”, “Енергетика” – там имаме общи виждания, категорично заявени на консултациите”, продължи лидерът на ГЕРБ. В отговор на въпрос Борисов заяви, че не изпитва съмнения за нестабилност на Реформаторския блок.

От думите му не стана ясно дали ГЕРБ все още настояват за юридически доказателства за целостта на коалицията, каквито изисквания имаше преговорния екип на Борисов към реформаторите.

“След реформаторите са БСП, патриотите и АБВ. Това е предложение на преговорния екип”, съобщи Борисов.

Мандатът на преговорния екип остава неясен

Той не информира какъв мандат е даден на преговорния екип, нито за какво правителство ще преговарят. Първоначалната му идея за правителство на малцинството впоследствие бе заменена с формула за коалиционно правителство с подписано споразумение и програма.

Борисов заяви, че лично ще присъства на преговорите “тогава, когато има подготвено коалиционно споразумение, ако има детайли по него или компромис, който преговорният екип не е готов или не е оторизиран да направи”. Лидерът на ГЕРБ даде пример с теми като данъците, енергетиката, от които не могат да отстъпят.

От обясненията му в понеделник не се разбра за какво точно ще преговарят със социалистите, които още от самото начало заявиха, че изборният резултат им отрежда ролята на опозиция.

БСП бе определена като “отговорна лява партия член на ПЕС”

“Явно е, че само с ГЕРБ не може да стане, защото тогава само подкрепа на ДПС ще имаме, което е неприемливо. Разбира се, не мога да говоря от името на другите партии, трябва да минат тези консултации, за да чуя и тяхното мнение”, каза Борисов.

Борисов не смята, че коалиция с ГЕРБ и БСП в основата си е голяма. Той пресметна, че “това, което за Европа е голяма коалиция, за България е малка”.

“Ако БСП имаше 60 – 70 депутати, тогава може би нямаше да ми оставите възможност да маневрирам. То щеше да е нарисувана тази коалиция и никой нямаше да ни позволи от избирателите да не го направим. За съжаление, те паднаха толкова много, че вече това не е голямо. Заедно БСП и ГЕРБ имат 123, без Киро Добрев и Кадиев – 121. Още първият ден коалицията става невъзможна”, прогнозира Борисов. Според него също би било успех да преговарят още веднъж с БСП дори по теми, които биха могли като безспорно отговорна лява партия да поемат като ангажимент.

Запитан какво очаква от разговорите с БСП, която вече заяви, че няма да участва в управление, Борисов напомни, че “Европа се управлява от ЕНП – ПЕС”. “Да преговаряме още веднъж с БСП дори не за управление, а по теми, които бихме могли като безспорно отговорна лява партия член на ПЕС да поемат като ангажимент, също би било голям успех”, допълни той.

Попитан защо включва БСП в преговорите, а не и ДПС, лидерът на ГЕРБ каза, че за тях има време да си отчетат грешките.

ДПС, “България без цензура” (ББЦ) и “Атака” са партиите, с които ГЕРБ няма да води повече преговори, но декларираната от ДПС и ББЦ готовност да дадат парламентарна подкрепа за кабинет на ГЕРБ не е отхвърлена, стана ясно на пресконференцията.

Правителството да се крепи на морални принципи

Борисов даде да се разбере, че няма да прави кабинет на всяка цена.

Мнозинството хора в България си мислят, че изборите са почти неизбежни, защото ако има нещо по-лошо от правителство на всяка цена, това е правителство без принципи, каза той.

По думите му, посланието от Брюксел е: “Направете си правителство, то да е стабилно и да има човек да носи отговорност”. Държавата е важна, но тя може да бъде управлявана само от стабилно, принципно правителство, което да може да взима решения, каза Борисов и даде пример с БСП, СДС и НДСВ, които “заминаха в историята именно поради погазване на принципи”. Подчерта, че усилията ще са правителството да се крепи на морални принципи.

“Гледаме отговорно. Не е честно през няколко месеца на Плевнелиев да му се вменява да прави служебно правителство и да носи отговорността на партиите и след това всеки да се упражнява чие е служебното правителство, затова партиите сме длъжни да излезем от кризата и да намерим решение”, каза още Борисов.

Коалицията “Патриотичен фронт – НФСБ – ВМРО” с нейните 19 депутати е единствената, с която на първия тур бе постигнато съгласие за формиране на правителствена коалиция, докато АБВ на Георги Първанов (11 депутати) бяха допуснати нови разговори на експертно ниво.

 

Докато преговорите с РБ бяха обявени за неуспешни заради отстояването на техни предизборни обещания, ББЦ бяха отхвърлени  от ГЕРБ тъкмо с обратното обяснение – че правят отстъпки от предизборната си програма.

Бойко Борисов каза преди седмица, че може да предложи еднопратийно правителство на малцинството (ГЕРБ имат 84 народни представители), “пък който го подкрепи, подкрепи”.

ДПС, на които ГЕРБ предписаха “пауза от властта”, изразиха готовност да дадат парламентарна подкрепа за кабинет на малцинството, но не и за коалиция на малцинството (такава би била коалицията ГЕРБ – ПФ или ГЕРБ – РБ или ГЕРБ – ПФ-АБВ).

Решението за формиране на бъдеща управленска коалиция се очаква да бъде намерено до края на седмицата. Другия понеделник, 27 октомври, президентът свиква Народното събрание на първо заседание, след което ще връчи проучвателен мандат на ГЕРБ за съставяне на правителство. БСП вече заявиха, че ако първата политическа сила върне мандата, те също ще го откажат, което би открило пътя за нови предсрочни избори.

За мен няма вариант нови избори, а аз съм убеден, че народът много ясно зададе посоката в 43-то Народно събрание да се провеждат реформи и да се избере стабилно правителство. България има нужда от работещ парламент и правителство, избрано от него”, заяви в понеделник президентът Росен Плевнелиев пред репортери.

Той е впечатлен от “добрия тон, конструктивния подход в първия кръг на преговори по съставяне на ново правителство”. “Радвам се на това, че се влиза в конкретика за важните теми за държавата, приоритетите и реформите, които са спешни и чакат“, заяви Плевнелиев.