Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов внесе в Народното събрание Законопроект за изменение и допълнение на Закона за МВР. На брифинг в парламента Цветанов уточни, че промените са свързани и с промяна на законодателството по отношение на ДАНС и Държавна агенция за технически операции (ДАТО).

Той обясни, че измененията предвиждат да бъдат извадени полицейските функции от ДАНС, ГДБОП да бъде върната в структурата на МВР.

Целта на промените е да се възстанови балансиращата роля на президента при назначаването на главния секретар в МВР, възстановяване на Главна дирекция “Национална полиция”, заяви той. Главна дирекция “Гранична полиция” ще бъде отново самостоятелна и ще бъде функционална с всички звена в областните дирекции на вътрешните работи, допълни Цветанов. По думите му предлаганите промени ще са полезни за сектор Сигурност, ще бъде върната и възможността за реален парламентарен контрол, ще се върне нормалното функционално състояние на МВР.

Не говорим за връщане на техническите операции в структурите на МВР, а искаме да има само една структура, която да осъществява т.нар. подслушвания и проследявания и това да бъде ДАТО, обясни Цветанов. Той допълни, че агенцията ще изпълнява всички искания за прилагане на СРС, които идват от прокуратурата, от полицейските структури и от ДАНС.

Заместник-министърът на вътрешните работи Красимир Ципов заяви, че реформата в сектора от миналата година е довела до там, че в момента дирекция “Миграция” не работи и никой не осъществявал реален административен контрол върху чужденците на територията на страната.

“Много от основните структурни звена не бяха уредени на ниво закон, което означаваше, че във всеки един момент ресорният министър можеше да закрие която и да е структура. Става дума за Дирекция “Миграция”, Дирекция “Български документи за самоличност”, Дирекция АФКОС, Дирекция “Национална система 112”, посочи той. Ципов отбеляза, че се предвижда тези дирекции да бъдат възстановени на законово ниво и парламентът да е този, който решава съдбата им. Предвиждаме да се възстанови стабилността в МВР и във взаимоотношенията между министерството и други институции и ведомства.

“Убеден съм, че Веселин Вучков ще спазва закона и надали ще допусне да има двувластие в професионалното ръководство на МВР”, каза Цветанов в отговор на въпрос за назначението на заместник на главния секретар на МВР. “Но трябва да бъдем обективни и да даваме реални оценки за дейността на сегашния главен секретар, защото мога да ви припомня случая “Лясковец” и куп други случаи”, допълни той.

Цветан Цветанов обясни, че от ГЕРБ ще внесат и пакет от законодателни промени, които ще са свързани с Националната разузнавателна служба, НСО, Служба “Военна информация”. Той изрази увереност, че в парламента може да се постигне
конструктивен диалог с опозицията по отношение на предложените промени в сектор Сигурност.