Премиер на служебното правителство ще бъде Георги Близнашки, обяви президентът Росен Плевнелиев при представянето на структурата, състава и приоритетите на служебното правителство. Кабинетът ще има четирима вицепремиери – Екатерина Захариева – по икономическите политики, проф. Йордан Христосков – по социалните политики, Христо Иванов – по правосъдие, вътрешен ред и сигурност, Илияна Цанова – по управление на средствата от ЕС.

Президентът Плевнелиев посочи, че Георги Близнашки е виден конституционалист, доказан демократ и европеец, човек с активна гражданска позиция. Той допълни, че такива са вицепремиерите.

Всеки един от тях има безупречна репутация на доказан професионалист, постигнал с труд и лични качества своя успех, посочи Плевнелиев.

Състава на служебния кабинет можете да видите ТУК

Приоритетите на служебното правителство

Партиите в 42-то Народно събрание не успяха да формират мнозинство, което да състави устойчиво правителство. С указ утре ще разпусна Народното събрание, ще насроча парламентарни избори и ще съставя служебно правителство, каза пред журналисти в Гербовата зала на президентството президентът Росен Плевнелиев.

Служебното правителство ще спазва стриктно принципите на експертност и надпартийност. То е възможност да се реализират важни държавни приоритети, добави той.

Истинският герой във времето на криза беше българското гражданско общество, което разви безпогрешна чувствителност към всичко нечестно, посочи Плевнелиев.

Служебният кабинет ще организира парламентарните избори и ще набележи мерки в икономически и социален план, ще работи в подкрепа на върховенството на закона, усвояването на парите от ЕС и за взаимодействие с гражданското общество. Ще бъде изготвен анализ на изпълнението на бюджета и прогноза за неговото изпълнение до края на годината. Правителството ще изнесе истината за състоянието на финансите, раздутите разходи и неизплатените сметки. Икономисаните пари ще бъдат пренасочени към бедстващите граждани и за изпълнение на европрограми, каза Плевнелиев. Ще се работи за размразяване на спрените европрограми, допълни той.

Служебното правителство ще подпише договора за партньорство с ЕК и ще излъчи еврокомисар, който ще бъде Кристалина Георгиева, добави президентът.

Какви са правомощията на служебния кабинет

Служебното правителство, назначено от президента, разполага с пълния обем от правомощия, които Конституцията и законите предвиждат за Министерски съвет, излъчен от Народно събрание, но с ограничения в неговите правомощия, които произтичат от невъзможността на този кабинет да предприема действия, за които е необходим акт на парламента.

Служебното правителство не може да променя Закона за държавния бюджет на Република България, както и данъчната политика. Ако не е налице предварително съгласие, дадено от настоящото Народното събрание, служебното правителство не може да взема държавни заеми.

Служебният кабинет не може да изпраща български въоръжени сили извън страната или да разрешава пребиваването на чужди на българска територия, тъй като това е от компетентността на Народното събрание. Правителството, назначено от държавния глава, не може да сключва също така международни договори или да денонсира сключени договори, за които чл. 85 от Конституцията изисква ратификация.