Президентът Росен Плевнелиев връчи проучвателен мандат за съставяне на правителство на лидера на ГЕРБ и кандидат за премиер Бойко Борисов, номиниран от най-голямата парламентарна група в 43-то Народно събрание.

След като прие мандата, Борисов коментира, че преговорите за кабинет с Патриотичния фронт и Реформаторския блок продължават и през днешния ден. В зависимост от резултата им, в четвъртък ще е ясно дали ще има ново парвителство или от ГЕРБ ще върнат мандата.

“Ако днес не се разберем с Реформаторите и Патриотите, няма да има кабинет, по-ясно няма как да го кажа”, заяви Борисов.

От БСП, Атака, БДЦ и ДПС казаха, че няма да ни подкрепят, ако не се разберем с РБ и ПФ, няма как да има правителство, подчерта още лидерът на ГЕРБ.

“Имаме последен тънък лед, по който трябва да минем”, каза още Борисов.

Лидерът на ГЕРБ благодари на Реформаторския блок за направените компромиси, но посочи, че освен Патриотичния фронт, те не желаят да търсят подкрепа от други формации в парламента.

По думите на Борисов и ГЕРБ не харесват напълно РБ, и Реформаторите не харесват ГЕРБ, но положението в страна изисква компромис.

Чрез медиите Борисов обяви, че при никакви условия не иска подкрепата на ДПС и ги помоли да не гласуват в подкрепа на кабинета на ГЕРБ в пленарната зала.

В края на срещата президентът Росен Плевнелиев обобщи, че правителство трябва да има, защото гражданите не искат нови избори.

Според конституцията кандидатът за премиер има седемдневен срок, в който да предложи правителство.

Вчера ГЕРБ и Реформаторския блок постигнаха съгласие Борисов да бъде премиер, както и по структурата и състава на кабинета.

Късно вечерта във вторник от ПФ изпратиха писмо до медиите, в което посочиха, че няма да подкрепят предложената програмна декларация на ГЕРБ и Реформаторите, тъй като сериозно се разминава с обсъжданите и приети в хода на преговорите точки от програмите.

С консултациите на президента Росен Плевнелиев с представителите на ПГ на ГЕРБ завършиха разговорите на държавния глава с парламентарните политически сили.