В НС спретнаха скандал при ратификация на споразумение, сочейки Държавен вестник

След разгорещени дебати парламентът ратифицира Споразумението между Министерството на икономиката на Република България и Федералното министерство на икономиката и енергетиката на Федерална република Германия за решаване по взаимно съгласие на щетата по казуса "Цемеко" ООД - София и Споразумението междуМинистерството на икономиката и германската компания "Кльостерс".

Според споразумението България следва да заплати на Германия претенция по казуса в размер на 2 093 352 евро, като заплащането следва да стане в срок до 7 дни от влизането на договора в сила. Споразумението с "Кльостерс" пък предвижда отказ на фирмата от самостоятелно предявяване на допълнителни искания за обезщетение към България по казуса "Цемеко".

Казусът е свързан с нереализиран инвестиционен проект за изграждане на завод за производство на цимент от шлака от "Кремиковци" АД, който е обезпечен с инвестиционна гаранция на федералното правителство. През 2005 г. германската компания "Кльостерс" започва дялово участие в проектното българско дружество "Цемеко" ООД. За построяване на производствения цех не е получено разрешение по ОВОС до 2008 г., поради което германската компания се изтегля от проекта.

Германия признава наличието на гаранционен случай по линия на съществуващата за проекта инвестиционна гаранция и обезщетява "Кльостерс", като предявява регресни претенции към България на стойност 4 186 704 евро главница и лихви поради нарушение на Договора за насърчаване на инвестициите.

След проведените съвместни експертни срещи се стига до споразумение за решаване на проблема по взаимно съгласие под формата на съпричастност и съгласно подписаното споразумение България следва да заплати на Германия 50 на сто от предявената претенция.

Не защитаваме частна германска фирма, защото споразумението е между България и Германия, коментира Даниела Савеклиева (ГЕРБ) в отговор на обвинения от БСП и ДПС. Тя обясни, че липсата на решение на казуса ще доведе до замразяване на издаването на инвестиционни гаранции от германското правителство за проекти в Бълагрия. Николай Александров ("Атака") я репликира, че още от 2009 г. не се издават федерални гаранции за България.

Делян Добрев (ГЕРБ) отбеляза, че през 2007 г. немските инвестиции в България са 386,5 млн. лева. Още първата година след спирането на федералните гаранции - 2010 г., немските инвестиции падат на 80 млн. лева, посочи той.

Драгомир Стойнев от левицата го репликира, че инвестициите намаляват по друга причина, не заради казуса "Цемеко". Петър Кънев ("БСП лява България") посочи, че става въпрос за казус, нерешен от четири правителства, с който се е заело служебното правителство "Близнашки". Скандалното в случая е, че в "Държавен вестник" (ДВ) от 13 декември с постановление на МС вече се отпускат тези 4 млн. лева по ратификацията, отбеляза той. Директно пише, че постановлението се приема на основание ратифицираните от Народното събрание споразумения за решаване на казуса по взаимно съгласие, посочи Кънев. Малко срамно е да научаваме от вестниците, че днешната ратификация няма кой знае какво значение в правния мир на България и това вече е публикувано в ДВ, тогава въпросът е ние за какво сме тук, коментира той.

Колегата му Янаки Стоилов добави, че българското правителство е извършило фалшификация, позовавайки се на неприет от Народното събрание закон.

Мая Манолова "БСП лява България" обвини ръководството на Народно събрание, че узаконяваедна фалшификация, извършена от кабинета "Борисов".

Председателят на Народното събрание Цецка Цачева определи като "груба манипулация и спекулация", че нещо неприето е обнародвано в "Държавен вестник". Всякакви подобни изказвания на хора, учили и недоучили процедурата за обнародване в ДВ, уронват авторитета на Народното събрание, посочи тя и добави, че ще съди Манолова за публично нанесена обида в пленарна зала.