Намаляването на инвестициите е големият проблем на икономиката ни. Това заяви вицепремиерът Даниела Бобева на осмата среща на бизнеса с правителството, организирана от Конфедерацията на индустриалците и работодателите в България.

Според Бобева, изключително голям успех за страната ни е, че сме запазили финансовата стабилност въпреки влошените външни фактори. Износът ще бъде другият важен двигател на икономиката ни, допълни Бобева.

Въпреки че през последното тримесечие на 2012 година е реализиран най-големият спад в инвестициите, а в последните тримесечия има слабо повишение, това не ни удовлетворява, каза вицепремиерът.

Агенцията за инвестиции работи по 22 по-големи инвестиционни проекта, чиято обща стойност възлиза на 1,7 млрд. и около 7000 работни места, допълни Бобева. Тя изрази надежда малка част от тези проекти да се реализират и това да допринесе за икономически растеж.

Вътрешното търсене е свито, въпреки обвиненията към кабинета, че прави огромни социални разходи. Не се очакват значителни увеличения в заплатите и доходите на населението, коментира земестник министър-председателят.

Плановете за големи растежи в корпоративния сектор трябва да се свързват с износа, каза Бобева.