Вътрешният министър Цветлин Йовчев изрази силно съмнение за ползата от структурата за борба с корупцията по високи етажи на властта към Министерския съвет, известна като БОРКОР.

В сряда пред журналисти в парламента Йовчев обясни защо не е продължил командировъчните на служителите от МВР, изпратени в БОРКОР.

До този момент не мисля, че видяхме някакви сериозни резултати от звеното, каза Йовчев.

“Функционирането и съществуването в този формат на БОРКОР не мисля, че е много удачно. Изразходвани са изключително сериозни бюджетни средства, а резултатите са повече от скромни. От тази гледна точка се обмислят варианти и се работи по варианти за създаване на звено и това е заложено в екшън плана”, допълни Йовчев.

Според министъра звеното, което „обмисляме да създадем до голяма степен ще покрие функциите към момента на БОРКОР и ще има нови функции.”

 

“При всички положения не мисля, че тези ресурси, които към момента се изразходват, можем да продължим да отделяме такива средства, без да имаме насреща сериозни резултати. От тази гледна точка към момента не мисля, че тези служители трябва да продължат да работят командировани в една структура, която не дава необходимите резултати”, продължи още Цветлин Йовчев.

“Не е добър моделът, в който служители на МВР, ДАНС или друга институция, са командировани в БОРКОР. В един такъв модел тези хора са на двойно подчинение и реално контрола върху тях и тяхната дейност е силно занижен”, каза още министър Йовчев.