Заместник-председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Павлина Панова със сигурност ще бъде издигната за негов председател, научи Mediapool. Информацията официално бе потвърдена от председателя на ВКС Лазар Груев.

 

Кандидатурата й се очаква да бъде предложена от петима членове на Висшия съдебен съвет (ВСС), но подписката ще бъде отворена за подкрепа и от останалите членове. Очаква се след официално издигане колегите на съдия Панова във върховния съд да излязат с обща декларация в нейна подкрепа.

 

Павлина Панова се ползва с безупречна репутация в магистратската гилдия, поради което Съюзът на съдиите в България може също да декларира подкрепа за нея по-късно през август, научи Mediapool.

 

 

В надпреварата за ръководител на ключовото съдилище най-вероятно ще се включи още една силна фигура – конституционният съдия Румен Ненков, твърдят източниците на Mediapool, според които е възможно той да се окаже фаворит на мнозинството във ВСС.

 

Лазар Груев: Съдия Панова има всички качества

 

“Водени са разговори с някои от членовете на съвета да бъде издигната кандидатурата на съдия Павлина Панова, защото според тази група, тя в много голяма степен отговаря на изисквания към този висок пост – професионализъм, морални качества, липса на каквато и да е политическа обвързаност, разпознаваема пред магистратите и много добре адресирана в европейските измерения на работата на съда”, каза пред Mediapool Лазар Груев.

 

Той изрази съжаление, че ВСС се е забавил с откриването на процедурата за избор на шеф на съда, което е можело да се случи още през май. По думите му това е щяло да гарантира, че изборът ще премине “в спокойна обстановка при максимална публичност и откритост на номинациите и качествата на кандидатите.”

 

Лазар Груев заяви, че той и други четирима членове на ВСС ще издигнат съдия Панова, защото съдебният съвет не е позволил съдиите от ВКС сами да направят номинацията. Той уточни, че заедно с колеги от ВСС първо са уточнили какъв трябва да бъде профилът на успешния кандидат и след това са стигнали до изводи, че съдия Панова отговаря на него.

 

“Профилът е нещо изменящо се. Състоянието и задачите през 2007-ма пред ВКС бяха едни, през 2014-а са други, през 2021-а ще бъдат трети. Искахме да си отговорим на въпроса кой е успешният кандидат, който може да се справи с тези задачи в интерес на доброто правораздаване и в интерес на самия върховен съд”, каза председателят на съда.

 

Отворена подписка във ВСС за честно състезание

 

Лазар Груев допълни, че след като се съберат подписите на петима членове във ВСС, предложението за съдия Панова ще представено на всички членове, за да може който иска да я подкрепи. Той заяви, че при този избор трябва да се подходи открито, защото за това настояват Европейската комисия, българските магистрати и цялото общество.

 

“Да има честно състезание на идеи, на визия, на интелигентни, професионални и активни личности, а не да се надцакваме в последния момент кой ще внесе (кандидатура-бел.ред.). Да чакаме дали някой ще внесе, кой ще е пръв, кой ще е втори. Нещата трябва да се казват ясно. Но за съжаление другите кандидатури все още не са ясни”, каза Груев.

 

Подобно нещо се случи по време на избора на главен прокурор. Предложението за издигането на Сотир Цацаров бе подготвено при пълна секретност още преди да се открие процедурата за неговия избор. Целта бе да се гарантира, че кандидатурата му ще се гласува първа.

 

Няма лобизъм

 

Лазар Груев допълни още, че кандидатурата на съдия Павлина Панова не е подсказана от Съюза на съдиите в България (ССБ).

 

“Трябва много ясно да се заяви, че става дума са разговори между членове на ВСС, което е нормалното поведение. В никакъв случай не може да се говори, че разговорите са били по внушение на Съюза на съдиите. ССБ, както и всички останали неправителствени организации, така, както е по закон, трябва да вземе своето отношение, когато са ясни всички номинации. Никой не е дошъл да подсказва нещо или да лобира в полза на една или друга кандидатура”, каза още Груев.

 

Кои са съдиите Панова и Ненков?

 

Съдия Павлина Панова е зам.-председател на Върховния касационен съд и председател на неговата Наказателна колегия. От началото на 2009 г. тя заема изключително престижната позиция на българския съдия ad hoc в Европейския съд за правата на човека в Страсбург. От 2007 г. е магистър по право на ЕС и е национален представител на България в Евроджъст.

 

Панова започва кариерата си в съдебната система като прокурор в Софийската районна прокуратура. През 1994 г. се преквалифицира като съдия, а през 2007 г. след преминаване през всички нива на съдебната система е назначена за съдия във ВКС. Името й не се свързва с никоя политическа партия.

 

Румен Ненков започва кариерата си през 1980 г. като съдия в Софийския районен съд. В началото на 90-те години е главен секретар на Министерството на правосъдието, но се задържа там само една година и се връща в системата като съдия в Софийския градски съд. Само година по-късно – през 1992 -ра – той става съдия в тогавашния Върховния съд. Ненков два пъти е излъчван за председател на Наказателната колегия на ВКС и два пъти е бил член на ВСС – от 1997 до 1998 година, както и от 2003-2007 година. Бил е председател на ЦИК през 2001 година. През 2009 г. Румен Ненков е избран за конституционен съдия от квотата на съдебната власт.

 

Магистрат с ясно мнение и аргументи, които не се смущава да отстоява публично, Румен Ненков се ангажира с “особени мнения” по различни казуси, разглеждани от КС. През последната година той се противопостави на спорното тълкуване, с което мнозинството в КС реши да остави Делян Пеевски като депутат, независимо от избирането му за шеф на ДАНС.

 

През 2007 г. Ненков имаше желание да оглави ВКС, но тогава подкрепа получи само Лазар Груев.

 

Конституционният съдия е баща на депутата от ГЕРБ Александър Ненков и поради тази причина из коридорите на Съдебната палата се спряга за близък до партията на Бойко Борисов. Друг голям недостатък в кандидатурата на Ненков е, че ако бъде избран за шеф на ВКС, той би трябвало да се задържи на поста само четири години, а не седем, каквато е продължителността на мандата. Роденият през 1953 г. съдия сега (на 5 август) навършва 61 години, а по конституция магистратите задължително се пенсионират при навършване на 65-годишна възраст.

 

Останалите претенденти

 

Както Mediapool вече писа, има още поне три кандидатури за мястото на Груев. Едното е на заместник-председателя на Върховния административен съд Боян Магдалинчев, второто е на зам.-шефа на Софийския апелативен съд Стефан Гроздев. Третият неофициален засега претендент е новоизбраната шефка на Варненския апелативен съд Ванухи Аракелян.

 

Профилът и на тримата е такъв, че могат да получат подкрепата на мнозинството във ВСС, но е въпрос на предварителна договорка кой да бъде изтласкан на преден план. Стефан Гроздев и Боян Магдалинчев отдавна се целят в председателското място във ВКС. Ванухи Аракелян през тази година бе избрана за шеф на Варненския апелативен съд, но не пожела да разсейва слуховете, че може да скочи и по-високо, защото “тези слухове й правели чест”.

 

Сценариите

 

По план новият председател на ВКС трябва да бъде избран на 25 септември. Макар Павлина Панова да е силен претендент, в кадровия орган на съдебната власт мнозинството обикновено се формира от прокурорската квота, главния прокурор Сотир Цацаров, шефа на Върховния административен съд Георги Колев и голяма част от представителите на политическата квота. “Опозицията” във ВСС е малобройна и варира между четирима и седем членове.

 

Седем членове обаче са напълно достатъчни да блокират волята на мнозинството за избор на шеф на ВКС, защото съответният кандидат за шеф на ВКС трябва да получи поне 17 гласа.

 

За мнозинството в съдебния съвет не би било фатално, ако първият избор на 25 септември се провали. При такъв сценарий би могла да бъде елиминира кандидатурата на Павлина Панова, която среща подкрепа сред съдиите. Другото голямо “предимство” на проваления първи избор е, че втората процедура за избор на шеф на ВКС би се провела след парламентарните избори. Тогава политическата конюнктура ще е ясна и ВСС ще има възможност да се ориентира в новата среда. Така по-лесно ще може да се консолидира и подкрепа за “подходящия” кандидат.