Висшият съдебен съвет (ВСС) откри в четвъртък процедурата за избор на председател на Върховния касационен съд (ВКС). Едновременно с това ВСС получи писмо от 49 съдии от ВКС, с което те поискаха да кандидатите за високия пост да се явят пред тях на изслушване. Върховните съдии решиха още да изложат пред кадровиците на Темида своите виждания за профила на бъдещия председател на ВКС.

Съдебният съвет обаче прие тяхното писмо само за сведение. На предходното си заседание ВСС отхвърли предложението да разпише конкретен профил, на който трябва да отговаря новият председател на Върховния касационен съд.

Съдиите искат кандидатите за председател да се явят на изслушване пред тях на 17 септември. Това са осем дни преди да се проведе самият избор. Засега е ясен само един от кандидатите. Преди два дни пред Mediapool сегашният председател на ВКС Лазар Груев обяви, че той и още четирима членове на ВСС ще издигнат кандидатурата на съдия Павлина Панова. В момента тя е заместник-председател на ВКС и председател на неговата Наказателна колегия.

Очаква се повечето съдии от върховния съд да излязат с декларация в нейна подкрепа. В писмото си съдиите от ВКС казват още, че предпочитат председателят да бъде избран чрез гласуване с бюлетини, а не с електронната система на съдебния съвет.

Профилът, както го виждат съдиите

 

Върховният съдии, подписани в писмото, смятат, че бъдещият шеф на ВКС трябва да притежава опит и познания за работата на съдиите във ВКС и за специфичните проблеми в организацията на съда. Той трябва да притежава безупречна репутация, безспорен авторитет сред съдиите и професионалната общност на юристите; да има активна позиция по въпросите на етичното поведение; отлични умения за комуникация

“Мнението му по правни въпроси трябва да се търси и цени от съдиите, дейността му – да допринася за въвеждането и утвърждаването на добри практики в съдийската работа, а нивото на съдебните му актове – да е безспорно”, се казва в тяхното писмо. Павлина Панова отговаря на този профил, но засега тя е единственият ясен кандидат.

Върховните съдии искат още бъдещият председател да е известен сред правната общност с активна гражданска и професионална позиция по въпроси, които засягат развитието на правото и утвърждаването на върховенството на закона. Те смята, че председателят на ВКС трябва  да има способност за научно изследване в областта на правото, както и да притежава квалификация в областта на международното право.

Председателят на ВКС Лазар Груев коментира пред медиите в четвъртък, че с писмото си съдиите заявяват, че искат достоен председател. Той допълни, че още преди месеци членове на ВСС са разговаряли с него и са му споделили, че са се спрели на съдия Панова. Тогава той се зарадва, защото мислел същото.

Кандидатите за председатели на ВКС имат право да не съобразят с искането на съдиите за изслушване. По график на 30 и 31 юли членовете на ВСС имат право да издигат официално кандидати за председател на ВКС. Тогава ще стане ясно кой ще бъде конкурент на съдия Павлина Панова.

Както Mediapool вече писа, има още поне три кандидатури за мястото на Груев. Едното е на заместник-председателя на Върховния административен съд Боян Магдалинчев, второто е на зам.-шефа на Софийския апелативен съд Стефан Гроздев. Третият неофициален засега претендент е новоизбраната шефка на Варненския апелативен съд Ванухи Аракелян. Сериозно се спрягаше и името на конституционния съд Румен Ненков, но той публично отрече, че ще участва в избора.