Старите шефове на Агенция “Пътна инфраструктура” (АПИ) Лазар Лазаров и на Дирекцията за национален строителен контрол Милка Гечева са върнати на постовете им, съобщиха от двете ведомства пред Mediapool.

Оставка за началника на ДНСК

Досегашният шеф на ДНСК арх.Николай Христов е бил помолен да си подаде оставката още веднага след встъпването в длъжност на вицепремиера и министър на регионалното развитие Екатерина Захариева в сряда.  Тя му казала, че не желае да работи с него. Веднага на място си подадох оставката, каза арх. Христов пред Mediapool.

Още в понеделник Христов съобщи, че предстои да бъде уволнен до края на седмицата, като мотив изтъкна порочни практики в ДНСК, които разкрил. Неофициално от регионалното министерство обаче коментираха, че арх.Христов е сменен заради участието му при издаването на документи свързани с изграждането на българския участък от газопровода “Южен поток”.

На мястото на арх.Христов е назначена Милка Гечева, която оглави ДНСК по времето на ГЕРБ, когато министър на регионалното разватие беше настоящия президент Росен Плевнелиев.

Уволнение за шефа на АПИ

Не така мирно и кротко е минала обаче раздялата с председателя на управителния съвет на АПИ Стефан Чайков, разказаха служители от пътната агенция пред Mediapool.

Чайков е имал две срещи със служебния министър на регионалното развитие Екатерина Захариева. Той е отказал да подаде оставката си. Заключил кабинета си и отказал да предаде ключове и документи. Това наложило да се викат на помощ органите на реда, а Захарива го уволнила.

  На негово място е назначен Лазар Лазаров, който оглавяваше агенцията по време на управлението на ГЕРБ.