Върховният касационен съд е отменил миналия месец решение, с което държавата си върна над 182 дка горски земи, върху които се намира курортен комплекс “Русалка”, съобщи “Капитал” във вторник. Делото се връща за разглеждане във Варненския апелативен съд, защото част от доводите на фирмите на Николай и Евгения Баневи не са взети при произнасянето на присъдата през 2012 година.

Баневи са собственици на курортния комплекс “Русалка”, но държавата претендира за собственост на земята под съоръженията. ВКС е разпоредил да се изготви техническа експертиза, която да установи точно каква част от земята е необходима за обслужването на прилежащи на комплекса постройки. Делото е насрочено за разглеждане във Варна на 28 май тази година.

През 2012 година първо Добричкият окръжен съд, а после и Варненският апелативен отсъдиха в полза на държавата по делото. То беше заведено през септември 2011 година от тогавашния земеделски министър Мирослав Найденов. Искът на държавата бе за правото на собственост върху 182 дка гори в землището на село Свети Никола, община Каварна.

Историята със земята започва през 2009 година. Тя бе прехвърлена на фирмите на семейство Баневи от тогавашния областен управител на Добрич Ердинч Хаджиев (ДПС) в началото на юли 2009 година, точно в края на мандата на правителството на тройната коалиция. По същото време областният управител на Варна Христо Контров (ДПС) предаде на “Холдинг Варна” част от Морската градина за нуждите на проекта “Алея Първа”. През 2010 година срещу Ердинч Хаджиев започна разследване за друга негова сделка – продажбата на 32 дка земя край фара на Шабла.

Първоначално Найденов обяви, че смята да съди Баневи за 300 дка терени от държавния горски фонд в КК “Русалка”, но се отказа и искът бе внесен за малко над половината от тази земя.

Делото бе решено след комплексна експертиза за собствеността на терените от 1989 година досега. Семейство Баневи твърди, че правото на собственост на държавата е прекратено още през 1991 година, когато имотът е бил предаден за стопанисване и управление на държавната фирма “Ваканционно селище Русалка“, която беше приватизирана от “АКБ Форест” на Николай Банев през 1999 година.

Баневи настояваха, че притежават земята, тъй като тя е записана в счетоводния баланс на фирмата им “Русалка тур“, която през 2009 г. получава нотариален акт за собственост от Ердинч Хаджиев. Впоследствие Баневи решават да прехвърлят собствеността на земята от “Русалка тур” на друга своя фирма – “Паррус”.

Решението на съда, което сега бе отменено от ВКС, бе че държавната фирма “ВС Русалка” не е имала право да управлява и стопанисва имота, защото при преобразуването й в еднолично дружество през 1991 година имотът не е бил част от активите й. Така през 1999 г. “АКБ Форест” е купила само имотите, но не и терена. Стъпвайки върху експертизата, магистратите постановиха, че записването на имота в счетоводния баланс на “Русалка тур“ на Баневи не е основание за придобиването на терена, а нотариалният акт на областния управител е невалиден.