МВР се задъхва от собствената си административна тежест и трудно изпълнява задълженията си.

Такъв коментар направи вътрешният министър Веселин Вучков по време на официалното представяне на предстоящата административната реформа в МВР.

Бюджетът, с който разполага силовото ведомство за 2015 г., е малко над 1 млрд. лв. Освен поредното преобразуване на главните дирекции „Криминална полиция” и „Охранителна полиция”, реформата ще засегне и статутът на служителите в МВР, които не изпълняват преки полицейски или пожарникарски правомощия.

Предвидените промени обаче ще важат само за новопостъпили кадри.

Според вътрешните анализи на министерството, за последните четири години щатът е намалял с около 10 хил. души. Най-голям е процентът на напусналите през 2013 г. и 2014 г. В момента в МВР работят 47 134 души. Около 35 500 от тях са полицаите и пожарникарите, а около 11 000 са заетите с административна дейност.

Вътрешният министър Веселин Вуков подчерта, че огромен недостатък на министерството е липсата на вътрешно степенуване на държавната служба:

„Първа категория труд да остане само за служители, които работят в най-тежки условия. Става дума за пожарникари, спасители, униформен състав, дознатели, разследващи полицаи, оперативен състав”.

Според предвидените промени, всички останали служители ще изпълняват задълженията си по Закона за държавния служител или по трудови правоотношения, обясни Вучков и подчерта, че промените ще важат за новопостъпилите служители в системата. По този начин, в бъдеще заетите с несвойствени за МВР задължения ще загубят правото си на 20 заплати при пенсиониране и 40 работни дни годишен отпуск.

Сред акцентите в реформата Вучков посочи и обединяването отново на криминална и охранителна полиция в ГД „Национална полиция”, като според него по този начин ще се намали броят на администрацията. Друга дирекция, която отново ще се завърне в МВР, е ГДБОП, която в момента се намира в ДАНС.

Представените промени бяха посрещнати скептично от председателя на СФСМВР Валентин Попов:

„Може би нещата тръгват малко обратно на нормалния процес. Може би трябваше първо да се чуе какво мислят хората на улицата, да се потърсят неправителствените организации, синдикатите и едва след това МВР да започне да разработва плановете си за реформа”.

Песимист за представената реформа изненадващо се оказа и бившият вътрешен министър Цветан Цветанов:

„Ние не чухме днес предизвикателството от европейските фондове. Аз не чух никакъв отчет за това, което беше направено за увеличаване на дознателите в досъдебното производство. Не е решение, като оборудваш едни автомобили с камери”.

Веселин Вучков тушира критиката от бившия си началник като заяви, че я приема нормално, защото тепърва ще има дискусии в парламента около реформата. Той обаче беше категоричен по отношение на антикорупционните мерки в пътния контрол и заяви, че Цветанов явно не се е запознал чрез медиите с вчерашното му изявление, че най-важният въпрос е да влязат в сила мобилните камери за електронен фиш.