Министърът на вътрешните работи Веселин Вучков обяви, че за издирването на бившия шеф на ДАНС Петко Сертов не са похарчени много пари, но не пожела да уточни какви са разходите. Сертов, който беше обявен за национално издирване на 8 декември, се прибра в нощта срещу понеделник заедно с жена си и брат си от Гърция, където беше засечен, че пребивава седмица след изчезването си. И досега не е ясно каква е причината за мистериозното му изчезване.

“Има стотици случаи на издирване на български граждани в шенгенската информационна система и Интерпол, защото местонахождението им е неизвестно. Двама висши служители на “Криминална полиция” са били командировани в Гърция за два дни, за да направят контакт с гръцките служби. Служителите на гръцкото ведомство са направили доста опити да установят местонахождението на Сертов, но не са могли”, съобщи Вучков пред БНР.

“Хеликоптерът не знам колко точно струва. Имало е едно едно облитане. Обаче половин милион!? Освен разхода за командировка на двама служители до Гърция за два дни, аз не виждам някакви големи разходи да са направени, така че за половин милион просто е абсурдно да се говори. Но, наистина, най-добре би било, ако семейството на г-н Сертов реши да обясни накратко за какво е ставало дума и да приключим този случай, защото всички въпроси насочват към тях, не толкова към нас. За МВР случаят общо взето дори преди 1 месец беше приключил”, каза Вучков.

Вучков съобщи още, че в МВР не е имало предварителна информация, че съпругата и братът на Сертов тръгват да се срещат с него в чужбина.

Според зам.-председателя на ГЕРБ и бивш вътрешен министър Цветан Цветанов обаче разходът за издирването на Сертов с хеликоптер е голям.

Още от самото начало моят коментар беше да щадим семейството, защото това е личен мотив. Психолозите, с които съм говорил дадоха подобен профил и мисля, че ако имаше достатъчно добра координация в МВР, нямаше да има нужда да се вдигат хеликоптери и да се влага такъв голям разход”, коментира Цветанов във вторник пред БНТ.

“Но мисля, че това е една от най-добрите операции на главния секретар на МВР, този път нямаше жертви в операцията”, каза Цветанов.