Шефката на Софийския градски съд Владимира Янева и нейната най-близка заместничка Богдана Желявска са заплашени от дисциплинарно производство, стана ясно в четвъртък по време на заседанието на Висшия съдебен съвет.

Членът на ВСС Калин Калпакчиев е изготвил проект за образуване на дисциплинарни производства срещу двете.

Калпакчиев обясни, че данните в предложенията се базират на извършените до момента проверки в СГС за случайното разпределение на делата в съда.

В градския съд вече тече проверка на неговото ръководство, която се извършва от 12 членове на ВСС. Преди седмица кадровият орган на Темида изслуша част от съдиите, които се вдигнаха на бунт срещу Владимира Янева и компания.

Поводът бе даден от френския посланик Ксавие дьо Кабан, който предупреди за опит за кражба на две фирми на френски инвеститори с помощта на съдийката Румяна Ченалова от СГС. Френският посланик каза, че в съдебната система има “гнили ябълки” покрай делото за несъстоятелност на фирмите “Белведере дистрибуция” и “Домейн Менада”.

Румяна Ченалова заплашена от трето дисциплинарно производство

По същото време стана ясно, че се готви и трето дисциплинарно производство срещу Румяна Ченалова. Тя вече има едно за действията й по делото “Белведере” и второ – за афера с македонска фирма. Третото ще бъде за действията й като съдия по делото “САПАРД”.

По неофициална информация на Mediapool предложенията за трето дисциплинарно производство е заради липса на произнасяне на Ченалова по искане на адвокатите на обвиняемите.