Висшият съдебен съвет (ВСС) сам се вкара в нова тежка политическа интрига, защото почти със сигурност ще проведе ключовия избор за председател на Върховния касационен съд (ВКС) след парламентарните избори. Това научи Mediapool от свои източници в съвета, което се потвърждава и от приетия от правната му комисия график за процедурата, който ще бъде утвърден на заседанието на ВСС в четвъртък.

Подобен развой на събитията неминуемо ще предизвика съмнения към мнозинството в съдебния съвет, че иска да гласува за шеф на ВКС, след като види кой печели парламентарните избори и каква ще е следващата управленска конфигурация, за да се нагласи според нея. Партньорите на България от ЕС и САЩ вече обявиха, че ще следят много внимателно този избор. Той при всички положения ще намери място и в мониторинговия доклад на Брюксел.

Графикът, който предстои да бъде одобрен от кадровиците на Темида, предвижда процедурата за избор на председател на ВКС да стартира на 30-и или 31-и юли. След това те ще излязат в лятна ваканция, а кандидатурите ще бъдат внесени в съвета на две поредни заседания до средата на септември. Изборът трябва да се проведе най-малко месец по-късно заради сроковете за писане на концепции от кандидатите, задаване на въпроси към тях от неправителствените организации и представянето на отговори.

Така цялата процедура се натъкмява за средата на октомври. Тогава ще е ясно кой печели парламентарния вот, който бе анонсиран за 5 октомври, както и коя партия или коалиция от партии ще управлява. Неофициалното оправдание на членове от ВСС е, че подобен развой на събитията е нямало как да бъде избегнат.

“В противен случай можеше да ни обвинят, че искаме да проведем този избор набързо и на тъмно”, коментира пред Mediapool член на съвета, пожелал анонимност. Към днешна дата натъкмяването на избора за шеф на ВКС според парламентарния вот наистина е трудно предотвратимо.

В същото време ВСС пропусна, нарочно или не, всички шансове да избегне тези обвинения. По закон процедурата за избор на председател можеше да бъде открита най-рано шест месеца преди изтичането на мандата на Лазар Груев – тоест на 12 май. Най-късният възможен срок пък е 12 август – три месеца преди изтичане на мандата му.

ВСС обаче не откри процедурата през май. Ако това бе станало, досега новият председател на ВКС щеше да бъде избран. На 25 май се проведоха европейските избори, които бяха спечелени от ГЕРБ. Последва фатално разклащане на управляващата коалиция, а малко по-късно се разбра, че ще има нови парламентарни избори и най-вероятно нова управляваща коалиция.

В тази несигурна ситуация управляващото мнозинство във ВСС, чието ядро са избраните от парламентарната квота членове на съвета, реши да пасува. Вече неизбежни изглеждат и обвиненията, че процедурата умишлено е отложена за периода след предсрочния парламентарен вот, за да не стане някоя “грешка” с избора на “неподходящ” за новите управляващи шеф на ВКС.

Още едно от същото

Това стиковане между графика за смяна на политическата власт с този за избор на висши ръководители в магистратурата може и да е случайно. Но поведението и подходът на ВСС години наред показват, че едва ли е така. При избора на Сотир Цацаров за главен прокурор възникнаха достатъчно основателни подозрения, че кандидатурата му е била набелязана далеч по-рано и е резултат на задкулисна сделка между ВСС и ГЕРБ. Появиха се свидетелства за срещи между тогавашният вътрешен министър Цветан Цветанов, Сотир Цацаров и Делян Пеевски.

Вероятно това е една от причините, след като вече оглави обвинението, Цацаров да се опитва да демонстрира по всякакъв начин независимостта си от ГЕРБ, включително с разследванията срещу Цветан Цветанов.

Само преди седмица ВСС блокира всички опити за промяна на правилата за избор на т.нар. трима големи в съдебната власт – председателите на двете върховни съдилища и главния прокурор. Промените бяха внесени с цел да започнат да се прилагат именно при избора на председател на ВКС.

Мнозинството в съдебния съвет последователно отхвърли искането да се изготви предварителен профил на идеалния кандидат. После не прие да запише изрично, че съдиите от ВКС и Върховния административен съд могат да излъчват свои кандидати, а това щеше да ги ангажира в процедурата.

Накрая отново отхвърли предложението да се гласува с хартиени бюлетини. Така изборът отново ще се проведе с електронната система на Висшия съдебен съвет, заради която избухнаха скандали при избора на Сотир Цацаров за главен прокурор в края на 2012 година.

Начинът, по който Цацаров победи в конкурса, предизвика острите критики на повечето от ангажираните неправителствени организации и дори влезе в полезрението на Европейската комисия. Два месеца преди да извърши предизвестеният избор за главен прокурор, мнозинството във ВСС извърши скандална промяна в правилата на играта. Постигнатата цел бе, че първо се проведе електронно гласуване за кандидатурата на Сотир Цацаров, при която той успя да постигне необходимите гласове.

Останалите две кандидатури -на Борислав Сарафов и Галина Тонева – въобще не бяха подложени на гласуване. Целта бе да се прикрие обръщането на вота на членове на ВСС, които декларираха подкрепа за Сарафов и Тонева, но после не гласуваха за тях.

Всички тези машинации оставиха сериозни съмнения за законността на избора, но липсата на каквито и да е последствия насърчи ВСС да продължава в същия дух.