Висшият съдебен съвет (ВСС) спря дисциплинарно производство срещу члена на съвета Камен Ситнилски, образувано срещу него след интервю на зам.-главния прокурор Ася Петрова във в. “Труд”. Причина за спирането бе делото, което уволненият от съвета Ситнилски води във Върховния административен съд (ВАС).

Втората дисциплинарка срещу него бе образувана заради думите на Петрова, че Ситнилски ѝ вдигнал скандал заради делото “Килърите” и конкретно заради ареста на Георги Вълев. Дори я е нагрубил.

“На висок и укорителен тон и по недопустим за мен начин ме попита кой ми е “разрешил?!” да разпореждам действия по задържането на Георги Вълев и защо не съм го уведомила за това?! Каза ми също така, че не е съгласен с моята позиция като наблюдаващ прокурор по делото за предстоящото привличане на Вълев като обвиняем”, обясни Ася Петрова в края на миналата година.

Само ден по-късно ВСС по скандален начин, след като 16 членове на съвета подкрепиха предложението за дисциплинарното му отстраняване при необходими 17 гласа. Други петима бяха “против”, а трима гласуваха “въздържал се”.

Законът за съдебната власт изрично постановява, че за предсрочно отстраняване на изборен член са необходими гласовете на повече от 2/3 от членовете на съвета или 17 гласа. Мнозинството обаче сметна, че Ситнилски може да бъде уволнен като обикновен магистрат и за това са необходими 13 гласа.

В края на май ВАС отмени отмени на първа инстанция уволнението му, приемайки, че ВСС не може да уволни свой член с по-малко от 17 гласа в полза на това решение. Дисциплинарката, по която Ситнилски бе изхвърлен от съвета пък бе върната от съда за продължаване на разглеждането. В момента делото е висящо пред петчленен състав на ВАС.