Висшият съдебен съвет (ВСС) си даде цяла седмица за размисъл как да отговори на тежките критики в доклада на Европейската комисия. Кадровиците на Темида ще проведат специално заседание по темата другата сряда. Странното в случая бе, че решението не бе взето с гласуване, а бе еднолично наложено от представляващия ВСС Димитър Узунов без особена съпротива от неговите колеги. Нямаше аргументи защо се налага подобно дълго отлагане на фона на интереса на обществото и магистратската общност към темата.

Калин Калпакчиев поиска докладът на ЕК да бъде разгледан веднага или най-късно в понеделник. “Нашата позиция се очаква от всички медии, магистратите и цялото общество. Всички ще останат с впечатление, че ние изпадаме в паника и не можем да прочетем десет страници”, каза той.

Според Милка Итова от мнозинството във ВСС докладът на комисията е толкова важен, колкото и закона, който задължава съдебния съвет да обяви конкурсите за младшите съдии. С този аргумент тя поиска отлагането на темата.

“Ние като институция дължим активно обсъждане на темите по доклада. Така не бихме позволили да се спекулира с нашето мнение. Дължим отговор на самите себе си, това не е въпрос на кризисен пи ар или да се отчитаме на някого”, каза на свой ред Камен Иванов, който обясни, че прочел доклада и е готов да дебатира по него веднага.

Магдалена Лазарова напомни на своите колеги, че досега ВСС винаги е излизал с позиция още в дена на доклада или най-късно след ден.

“Какво налага да променим тази наша практика? Неглижирането на доклада или се притесняваме от нещо? Вчера прокуратурата излезе с позиция, разбирате ли, ние сме със закъсняла реакция”, каза тя.

Галина Карагьозова от малцинството във ВСС обаче беше против доклада на Брюксел да бъде дебатиран веднага заради това, че главният прокурор и председателите на двете върховни съдилища не присъстват на заседанието.

“Така ще постигнем ли задълбочено обсъждане, каквото безспорно дължим. Да го обсъждаме на празна зала ще е също толкова пагубно”, каза тя. След тази нейна позиция Димитър Узунов обяви, че ВСС си дава още седмица за размисъл и темата бе затворена.

За поредна година действията на Висшия съдебен съвет са основна мишена на критиките на Брюксел. Съветът е посочен като неспособен да защитава независимостта на съдебната власт, да кадрува прозрачно и да се пази от политическо влияние. Като пример за непрозрачната кадрова политика е посочено отхвърлянето на кандидатурата на Нели Куцкова за председател на Софийския апелативен съд, въпреки че тя отговаря на всички изисквания да заеме позицията.

ЕК отбелязва, че ВСС реагира на твърдения за корупция и търговия с влияние само след натиск. Комисия отбелязва незадоволителното проучване на аферата “Яневагейт”.