Висшият съдебен съвет (ВСС) за първи път остана без обща позиция по доклада на Европейската комисия (ЕК), а дискусията, продължила над четири часа и половина, се превърна в поредната говорилня, която показа разлома между мнозинството и опозицията в институцията. Основното лоби във ВСС, формирано около главния прокурор Сотир Цацаров и шефа на Върховния административен съд Георги Колев, показа нежеланието си изобщо да прочете критиките от Брюксел. За основен виновник за негативните оценки на ЕК бе посочен Законът за съдебната власт, а множеството от констатациите на Брюксел бяха подминати с мълчание.

Така ВСС си даде една седмица да пише мерки по доклада, а представляващият член Димитър Узунов каза в отговор на въпрос на Mediapool, че мерките щели да бъдат позицията на съвета по доклада.

Сотир Цацаров и председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов не присъстваха на дискусията. За кратко остана само шефът на ВАС Георги Колев, който не пожела да говори по същество за доклада.

Именно липсата на обективен прочит от страна на мнозинството доведе и до липсата на обща позиция на ВСС. В своя доклад ЕК посочва съвета като институция, която е неспособна да защитава независимостта на съдебната власт, да провежда кадрова политика и да наказва прозрачно, както и да се пази от политическо влияние. ЕК казва, че ВСС реагира на твърдения за корупция и търговия с влияние само след външен и вътрешен натиск. Брюксел отбеляза и незадоволителното проучване на аферата “Яневагейт”, което приключи без намирането на виновни.

Един обективен прочит на критиките би довел до извода, че мнозинството във ВСС, което създаде всички тези скандали, е неспособно да управлява съдебната власт по начина, по който това очакват обществото и европейските партньори. Поради това мнозинството предпочете да се изкара в бяло и да нарочи за виновник Закона за съдебната власт. Критиките на Брюксел обаче не бяха насочени към закона, а към волята на ВСС да управлява по обективни критерии съдебната система.

Опозицията във ВСС на свой ред използва дискусията за доклада, за да изговори за пореден път критиките си към безпринципните решения на своите колеги по кадровите и дисциплинарните въпроси. Това, както винаги, не доведе до някакъв резултат.

Тонът на говорилнята бе зададен от Милка Итова, която е виден член на мнозинството във ВСС. Тя призова колегите си да не се “изгубват в превода” на доклада на ЕК и после сама се “изгуби”, обяснявайки, че най-големият управленски проблем на съдебната система са вещите лица.

Не ние, а законът е проблемен

Ключовият говорител на мнозинството отново бе Светла Петкова, която каза, че проблемите на ВСС трябва да се решат законодателно. Тя обясни, че всичко е щяло да бъде “напълно прозрачно” при един друг Закон за съдебната власт и нарочи за виновници всички правосъдни министри досега.

“ВСС полагаше усилия за законосъобразно управление на съдебната власт, преодолявайки пречките на законово ниво”, каза Петкова. Шефът на ВАС Георги Колев предпочете да говори за голямата политическа квота във ВСС, която не била проблем за съдебната власт. Той обясни, че почти навсякъде в Европа било така, освен във Франция.

Галя Георгиева от мнозинството също оправда безпринципните кадрови и дисциплинарни решения на ВСС със закона. Тя специално отчете, че не вижда проблем с немотивираната смяна на представляващия член на съвета Соня Найденова с Димитър Узунов, която също бе критикувана от Брюксел. Георгиева представи разкритията на Румяна Ченалова за търговия с влияние като проблем на медиите: “Медиите ни предлагат ежедневни срещи с Ченалова, това е безпрецедентен случай, в който се обръща внимание на един уволнен съдия”.

Румен Боев използва дискусията, за да каже, че ВСС не можел да направи нищо по “Яневагейт”. Даниела Костова дори се изкара лично засегната, че експертите от Брюксел не са пожелали да я изслушат за това колко много работа е свършил ВСС за разплитането на аферата. Мария Кузманова се отчете с изявлението, че “не всичко в доклада е толкова черно”. А Румен Георгиев взе на подбив члена от Гражданския съвет към ВСС Любомир Авджийски (Институт за пазарна икономика). Авджийски говори пред ВСС и изчете дословно всички критики на Брюксел към съдебната власт и поиска оставката на Сотир Цацаров.

“Той може да ни даде много идеи за бюджетирането във ВСС”, бе коментарът на Румен Георгиев.

ВСС не е способен да си върши работата

Опозицията във ВСС говори не само за критиките към дейността на съвета, но засегна и темата с критиките към прокуратурата, която продължава да не показва резултати в противодействието на корупцията. Мнозинството изобщо не реагира на тях, предвид и отсъствието на Сотир Цацаров

“Не може да не предизвиква безпокойство констатацията на ЕК за прокуратурата, че институциите са фрагментирани, некоординари и несъответстващи на сериозността на предизвикателствата пред разследванията на корупцията и организираната престъпност”, каза Камен Иванов.

Калин Калпакчиев говори как критиките на Брюксел се повтарят всяка година, но ВСС така и не предприема нещо, за да реши проблемите. Той изброи всички скандални решения на съдебния съвет от последната година и посочи на своите колеги защо ЕК критикува ВСС заради тях. Никой не му отговори. Калпакчиев поиска да се възобнови проверката по “Яневагейт”, но предложението му дори не беше гласувано. После поиска някой да се изкаже и за прокуратурата:

“Аз искам вие да се изкажете. Има ли ВСС някакво отношение към дейността на прокуратурата на Република България? Поиска ли ли сме ние от главния прокурор конкретен анализ по решенията на Европейския съд в Страсбург, който в поредица от решения твърди, че България има системен проблем с ефективността на разследването?”, попита Калпакчиев.

Юлия Ковачева припомни на мнозинството, че Брюксел критикува ВСС заради провала му да защити независимостта на съдебната система. Тя каза: “Да не търсим извинение в закона за собствените си грешки, особено, когато ни е дадена възможността да вземем по-доброто и справедливото решение”.