С риск да загуби европейско финансиране Висшият съдебен съвет (ВСС) реши в сряда да обяви спешно обществена поръчка за създаване на централизирана система за случайното разпределение на делата. Така кадровиците на Темида се впуснаха без план за действие в авантюра, която показва единствено отчаяни действия на фона на засилващия се натиск на политиците и обществото.

Предложението за незабавно обявяване на обществената поръчка за изграждането на системата по ирония бе направено от председателя на Върховния административен съд Георги Колев. През миналата година той бе сред основните противници да се правят проверки на действащата сега компрометирана система “Лоу Чойс”. Още тогава стана ясно, че системата за разпределение на делата във ВАС (също “Лоу чойс”) може да се манипулира без следи, но Колев подмина с мълчание докладите. Цяла година и половина ВСС не взе мерки.

Сега обаче ВСС изпълнява проект по Оперативна програма “Административен капацитет” за 1.5 милиона лева, който предвижда с европейски пари да се изгради новата система. ВСС обаче се бави вече няколко месеца с неговото изпълнение. Новата система трябваше да е готова с европейски пари най-късно през октомври догодина. ВСС можеше да реши да ускори обществените поръчки в рамките на този проект, но не го направи.

Сега се взе решения за самостоятелна акция без финансирането на ЕС, но няма доказателства, че решената днес “спешна” обществена поръчка ще приключи по-бързо от европейската.

Кадровиците на Темида обаче бяха “притиснати до стената” след избухването на скандала с разпределението на делото “КТБ” и случая с “гнилите ябълки” в градския съд. Заговори се все по-силно за техните оставки.

На този фон в сряда мнозинството във ВСС реши да действа на своя глава и да обяви обществената поръчка за създаването на новата централизирана система за разпределението на делата. Съветът няма план за провеждане на поръчка, няма готово задание за техническите спецификации на софтуера, няма и осигурено държавно финансиране извън европейските средства.

Общо 10 членове на ВСС гласуваха за този рискован план. Това се случи въпреки предупреждението на техния колега Юлия Ковачева. Тя прочете писмо от експертите от ОПАК, с което те предупреждават ВСС да не предприемат двойно финансиране на проекта за системата. Рискът е да се загубят европейските пари. Мнозинството успокои, че ще се направят опити да се преговаря с ОПАК, но дори и разговорите да не доведат до резултат, обществената поръчка ще бъде проведена.