Както се очакваше, Висшият съдебен съвет (ВСС) отказа втори мандат на разследвания досегашен шеф на Софийския апелативен съд (САС) Веселин Пенгезов, който отново се изкара жертва на лидера на ДПС Ахмед Доган, на депутата Делян Пеевски и главния прокурор Сотир Цацаров.

За пореден път той обясни случващото се около него с отмъстителността на върхушката в ДПС, която не могла да приеме решението на Апелативния съд да освободи нападателя на Доган Октай Енимехмедов под домашен арест.

“Те са странни хора, обидчиви, мнителни, не знам какви са. Съдът освободи Октай Енимехмедов и всичко се обърна срещу мен, като смятат, че аз съм отговорен за това нещо. Доган си е толкова мнителен. Разбира се, че това е в основата на всичко. В тази държава може”, разясни обвиняемият съдия.

Той, заедно с председателя на Военно-апелативния съд Петър Петков и доскорошния шеф на премиерския кабинет Мария Дивизиева,са разследвани за злоупотреби по европейски проект. Обвиненията им бяха повдигнати през април, като Пенгезов веднага обяви, че целта на този ход е да блокира преизбирането му за втори мандат начело на САС.

Макар и обвиняем, той бе единственият кандидат в конкурса и дори успя да събере 4 гласа в своя подкрепа. Петима се въздържаха, а 12 от членовете на съвета гласуваха “против”. Така САС остава без титулярен председател, докато бъде обявен и приключен новият конкурс.

Преди гласуването ВСС отхвърли искането на Пенгезов ключовият избор да бъде отложен заради разследването срещу него. По думите му членовете на съвета са предубедени заради повдигнатите му обвинения.

Последва спор за това дали кандидатурата на Пенгезов изобщо е допустима при положение, че статутът му е на “временно отстранен от поста”. В крайна сметка гласуването бе проведено.

“Каквото беше заданието, се изпълни достойно. На Делянчо (Пеевски) е заданието, като излезе главният прокурор го питайте, поставена му е такава задача. Доганчо заповяда на Делянчо, Делянчо заповяда на главния. Сериозно, какво да ви кажа повече. Какво да направи главния прокурор. Има си твърдо ядро, което си гласува, което бях сигурен, че ще гласува против”, коментира с подчертано ироничен тон Пенгезов пред журналистите на излизане от ВСС.

Той декларира, че ще се кандидатира и за следващия конкурс за поста, уверявайки, че “съдиите искат аз да бъда председател”, а заместникът му по старшинство Стефан Гроздев “не могат да го гледат”. “Ами да, но и мен не можеха, но ме гледат сега”, каза той, след като му бе припомнено, че мандатът му в САС започна с протести на редовите съдии срещу него.

“Парадоксът е, че другарите от ВСС не искат аз да съм председател. Страх ги е хората, защото там трябва дупце”, продължи да разсъждава Пенгезов, добавяйки: “Вие виждате кой управлява държавата? Доганчо управлява чрез Пеевски”.

По повод разследването срещу него магистратът коментира, че никой не го е търсил и няма никаква информация за хода на делото. “Нали четири години са ме разследвали, колко още ще разследват? Четири години са ме разследвали, значи са събрали доказателства и би трябвало да има обвинителен акт”, възмути се Пенгезов.

“Не съм изпълвал на Делян Пеевски поръчки. Искал е нещо. И нищо. Явно главният прокурор е зависим от Пеевски. От кого беше приет Пеевски пръв, часове след като беше избран (за шеф на ДАНС)? Какво друго да ви кажа”, завърши изявлението си пред медиите досегашният председател на Софийския апелативен съд.

В момента постът на Пенгезов по заместване е зает от съдия Стефан Гроздев, смятан в магистратските среди, като фаворит на мнозинството във ВСС за следващ председател на Върховния касационен съд.

Гроздев застана на мястото Пенгезов, след като съветът се съобрази с волята на главния прокурор Сотир Цацаров и не пожела да избере за временен председател на САС Петя Шишкова, която е зам.-шеф на съда. Като формална причина за това свое решение, съдебните кадровици приеха аргумента на Цацаров, че Пенгезов отсъства временно, а не е с прекратен мандат и затова неговото място трябва да се заеме от негов заместник по старшинство, т.е. по възраст – Стефан Гроздев.

До тази ситуация се стигна, след като в края на април прокуратурата четири обвинения срещу Пенгезов по делото за изграждането на информационната система на военните съдилища в страната. Заедно с него обвиняеми са още началникът на политическия кабинет на премиера Пламен Орешарски Мария Дивизиева и шефът на Военно-апелативния съд Петър Петков.

Разследването бе образувано заради подозрения, че документите по проекта по Оперативна програма “Административен капацитет” са били фалшифицирани, за да се прикрие липсата на обществени поръчки при избор на изпълнители на проекта.

Пенгезов отрече да има каквато и да е вина по случая, обявявайки, че интерес от неговото дискредитиране непосредствено преди конкурса за шеф на САС има лично депутатът от ДПС Делян Пеевски, на когото висшият магистрат на няколко пъти отказал да влияе на хода на конкретни дела в съда.

Впоследствие, в средата на май, ВСС отстрани Пенгезов от поста му на ръководител на съда заради повдигнатите обвинения. Съветът можеше да остави съдията в САС, защото делото срещу него не засяга пряко дейността му на магистрат, но въпреки това той бе махнат.