Институциите предприеха официални действия срещу съдията от Софийския градски съд Румяна Ченалова. Висшият съдебен съвет (ВСС) образува дисциплинарно производство срещу нея, защото отнякъде се намери забравен доклад на съдебния инспекторат, който показва, че е бавила дела. Прокуратурата даде сигнал, че може да й образува и наказателно дело.

Ченалова ще бъде преследвана дисциплинарно заради забавени дела и заради поведението си по казуса “Белведере”. Тя е подозирана за нарушение на Етичния кодекс на магистратите и уронване на престижа на съдебната власт. От ВСС обявиха, че нямат право да кажат колко дела са забавени, нито как Ченалова е уронила престижа на съдебната власт.

По неофициална информация на Mediapool съдебният инспекторат е установил, че Ченалова е забавила около 50 дела, но с малки срокове. Само едно дело е забавено значително – с една година. Второто й нарушение е, че е изразила публично предубеденост по делото “Белведере” в позицията си, публикувана на сайта на Софийския градски съд. Третото нарушение е, че е забавила администрирането на жалби по делото “Белведере”.

Това може да доведе до уволнението на Румяна Ченалова, ако ВСС намери достатъчно аргументи да вземе това решение. Препоръчителният законов срок за приключване на дисциплинарното производство е три месеца. Необяснимо е обаче защо ВСС не преследва Ченалова за това, че тя излъга Етичната комисия на съвета за работата си със синдика Панайот Велков.

Извън това в сряда се оказа, че Ченалова я грози и наказателно дело. От прокуратурата обясниха неофициално, че също проверяват съдийката за стари сигнали от съдебния инспекторат. Засега няма образувано дело, но неофициалната информация е, че има събрани достатъчно данни да започне официално разследване.

Председателят на Етичната комисия във ВСС Ясен Тодоров разказа пред своите колеги в съвета, че проверката на съдия Ченалова за казуса “Белведере” още не е приключила. Става дума за информацията, оповестена от френския посланик Ксавие дьо Кабан за случващото се с двете фирми – “Домейн Менада” и “Белведере дистрибуция”. Кабан изрази публично съмненията си, че има опит двете фирми да бъдат превзети със съдействието на българския съд. В казуса се оказа замесен и синдикът Панайот Велков.

Ченалова вече беше изслушана от ВСС, но излъга Етичната комисия за факта, че и преди е назначавала по делата си синдика Панайот Велков.

Ясен Тодоров обясни, че все още не е пристигнала цялата необходима информация за разнищването на казуса “Белведере”. Очакват се данни от правосъдното министерство и Върховната касационна прокуратура.

Данните от проверката как делото се е паднало точно на съдия Ченалова са показали, че няма доказателства за манипулиране на системата на съда. Делото е разпределено на 15 октомври и е било единствено производство по несъстоятелност за деня. То е разпределено от съдия Богдана Желявска.

Ясен Тодоров допълни, че на 16 юни съдебният инспекторат е излязъл с акт за забавени от съдия Ченалова дела.

“Такъв акт във ВСС не беше постъпил досега. Той постъпи малко след това (след като е станало ясно за случая “Белведере”). В този акт са направени констатации за конкретни забавени дела и за конкретни нарушения по дело”, разказа Ясен Тодоров.