Висшият съдебен съвет прибави в четвъртък към своята сметна ново спорно гласуване за шефска позиция в магистратурата. Кадровиците на Темида избраха с три последователни гафа съдия Милена Бранкова за председател на Окръжния съд в Монтана.

Тя бе заместник-председател на съда, а срещу нея се изправи редовият съдия в същата магистратура Светла Станимирова.

След като двете изложиха своите концепции, ВСС премина към режим на гласуване. Първият вот показа, че Милена Бранкова събира само 12 гласа “за” в своя полза. Това означаваше, че само един глас не й достига да бъде избрана.

Този резултат по неясни причини предизвика възмущението на Галя Георгиева. Тя обясни на колегите си, че трябва да има прегласуване, защото не всички членове на ВСС са в залата. Този аргумент е странен, защото много често не всички членове са в залата, а до прегласуване не се стига.

След паузата Мария Кузманова се извини на колегите си, но и се наложило да напусне залата при първото гласуване по обективни причини. Логичният резултат бе влизането на Кузманова да доведе до 13 гласа “за”, но не… Оказа се, че още трима членове на ВСС са си променили мнението и съдия Бранкова събра цели 16 гласа в своя полза. Нейният конкурент Светла Станимирова пък получи 7 гласа “за”, но за нея прегласуване нямаше.

Накрая се оказа, че сборът от гласовете “за” двете кандидатки надвишава броя на присъстващите на заседанието членове. Това беше финалният трети гаф. Той бе изчистен като от всяка от двете кандидатки бяха отнети по два гласа. Така Милена Бранкова бе избрана за шеф на съда в Монтана с 14 гласа, а положителните гласове на Светла Станимирова станаха 5.

Малко по-късно председателят на Етичната комисия във ВСС Ясен Тодоров заподозря, че хората, които натискат по два пъти копчето за гласуване “за”, обслужават сценария за прекратяване на мандата на този ВСС.

През миналата година двама шефове в магистратури бяха избрани с подобни абсурдни прегласувания. Така бе избран председател на Районния съд в Асеновград, а съвсем наскоро няколко членове на ВСС обърнаха вота, за да направят от съдия Ерна Павлова председател на Районен съд-Варна.