Значителна част от членовете на Висшия съдебен съвет провидяха заговор зад думите на министъра на правосъдието, че изборът на председател на Върховния касационен съд може да се окаже предрешен. Министър Христо Иванов бе поканен на изслушване от 11 от членовете на ВСС, за да обясни какво е искал да каже.

Опасенията на мнозинството най-добре бяха изказани от Михаил Кожарев. Според него думите на министъра не са случайни, защото представляват атака чрез тиражирането на манипулации. Ставало дума за сценарий за атака срещу съвета, която да доведе до предсрочното му разпускане.

Кожарев каза, че така щял да се избере по-удобен за политиците съвет, който да проведе избор на точно определен кандидат за председател на Върховния административен съд (ВАС). Той допусна, че това щял да е някой от лидерите на Реформаторския блок. Не стана ясно за какво говори Кожарев, защото предстои ВСС да избере председател на Върховния касационен съд (ВКС), а не на ВАС. В случая не ставаше дума и за объркване, защото Кожарев два пъти повтори, че говори за ВАС.

Министър Христо Иванов обясни на притеснените от конспирации членове на ВСС, че изказването му за “предрешения избор” е плод на “натрупване на обстоятелства”. Той припомни на кадровия орган, че първо се е случило огромно забавяне при обявяване на процедурите. После той е прочел и изказването на члена на ВСС Милка Итова пред Mediapool, че успешният кандидат за шеф на ВКС първо трябва да се договори, а едва след това трябва да се организира конкурс.

“Наистина е страшно важно да е ясно, че решението е взето в момента, в който се гласува”, каза министърът.

Милка Итова каза, че не е била разбрана правилно. Тя обясни, че е имала предвид членовете на ВСС да помислят дали изобщо ще има кандидат за председател на върховния съд, около когото да се обединят. Итова допълни, че бившият председател на ВКС Лазар Груев също е призовавал за постигане на консенсус около един добър кандидат.

Калин Калпакчиев призова колегите си да не се поставят излишно и ненужно в ролята на жертва на конспиративни сили. “Ние какво говорим има значение, но важно е какво правим”, допълни той.

“Може да говорим колко сме независими и безпристрастни и всеки от нас иска да си вярва. Иска ми се в завършека на тази процедура по избор да не допуснем грешката от предишната да я покрием с нищоговорене. Важно е и двамата кандидати да получат конкретна преценка на качествата си. Като говорим, че са еднакво добри, ние ги обиждаме”, заключи Калпакчиев.

В края на изслушването министър Христо Иванов се опита да успокои страховете на ВСС за предсрочно прекратяване на мандата.

“Няколко пъти коментирах прекратяването на мандата. И много пъти казах, че това не е редно. Всеки път се казва, че това нещо с мандата не ви притеснява, но впоследствие това излиза на преден план и доминира целия разговор. Очевидно това е част от атмосферата на вземане на решения. Обсъждането на предсрочно прекратяване е вредно. Темата е друга”, каза Христо Иванов, имайки предвид другата тема с делото “Белведере”.