Мнозинството във Висшия съдебен съвет (ВСС) блокира всички опити за промяна на правилата за избор на т.нар. трима големи в съдебната власт – председателите на двете върховни съдилища и главния прокурор. В четвъртък кадровиците на Темида проведоха близо четири часова дискусия по пакет от предложения, които имаха за цел да ангажират съдиите в изборните процедури и да ги направят по-прозрачни.

 

Пакетът бе разработен от членовете на ВСС Калин Калпакчиев и Камен Иванов (и двамата бивши съдии – бел.ред.). Той срещаше подкрепата на Съюза на съдиите в България и редица неправителствени организации.

 

Предложенията за реформата на процедурите по избор на висшите магистрати включваха задължението на ВСС да се изготви предварителен профил на идеалния кандидат за висш магистрат.

 

Всичко това се случи в светлината на предстоящия избор на нов ръководител на Върховния касационен съд. Партньорите на България от ЕС и САЩ вече обявиха, че ще следят много внимателно този избор.

 

Калин Калпакчиев обясни, че изготвянето на профил на кандидатите за тези високи постове е общ европейски стандарт.

 

Идеята е ВСС да си създаде собствени стандарти за това точно какъв човек би трябвало да заема конкретния висок пост. Сега в закона са посочени само общи формулировки за необходим юридически стаж, както и че кандидатът трябва да притежава високи професионални и нравствени качества. Мнозинството във ВСС, което произведе повечето скандални кадрови назначения в този съвет, очаквано отхвърли предложението.

 

Основният аргумент бе, че няма време да се изготви този профил. Предложението на Калпакчиев и Иванов обаче отлежава във ВСС от повече от 2 месеца и, ако беше взето под внимание, още през май можеше да се започне работа по профила. Общо шестима членове на съвета все пак подкрепиха предложението да се направи усилие за изготвяне на профил. Други 14 бяха против.

 

После мнозинството във ВСС отхвърли и предложението в правилата за избор да се запише, че съдиите от двете върховни съдилища могат да предлагат свои кандидати за шефове. Аргументът за отрицателния вот бе, че на тях и сега никой не им пречи да предлагат, а и ВСС не е длъжен да се съобрази с предложението им.

 

Председателят на правната комисия в съвета Юлиана Колева (бивш депутат от ГЕРБ) защити идеята на Калпакчиев и Иванов. Тя обясни на мнозинството, че целта е да се ангажират върховните съдии в изборния процес и да се поощри издигането на сериозни кандидатури. Този й аргумент не се прие.

 

Накрая се отхвърли и предложението изборите за шефовете на ВКС, ВАС и главния прокурор да се извършва с хартиена интегрална бюлетина. Така изборът отново ще се проведе с електронната система на Висшия съдебен съвет, което доведе до значителни скандали при избора на Сотир Цацаров за главен прокурор в края на 2012 година.

 

Начинът, по който Цацаров бе избран преди година и половина, предизвика острите критики на повечето от ангажираните неправителствени организации и дори влезе в полезрението на Европейската комисия. Два месеца преди да извърши предизвестения избор за главен прокурор мнозинството във ВСС извърши скандална промяна в правилата на играта. Постигнатата цел бе, че първо се гласува за Сотир Цацаров с електронната система и той успя да постигне необходимите гласове.

 

ВСС остави огромни съмнения в законността на избора си, защото дори не подложи на гласуване останалите двама кандидати в лицето на Борислав Сарафов и Галина Тонева. Те обаче решиха да не обжалват пред съда. Целта бе да се прикрие обръщането на вота на членове на ВСС, които декларираха подкрепа за Сарафов и Тонева, както и да се постигне бърза консолидация на вота зад Цацаров, защото имаше “колебаещи” се негови симпатизанти.

 

Така всички призиви за прозрачни съдебни назначения от страна на неправителствения сектор и Брюксел останаха нечути.

 

Като “още едно от същото” се очертава и изборът на председател на Върховния касационен съд. Крайният срок за откриването на процедурата е 17 август. Тя трябва да приключи с избор до края на октомври. Единствената промяна на правилата, която мнозинството във ВСС склони да приеме, бе да се допусне възможността кандидатите за шеф да могат да бъдат привикани за срещата с върховните съдии.