Скандалното ръководство на Софийския градски съд се намира под засилващ се натиск за оставки, след като в четвъртък още 25 съдии настояха за неговото оттегляне. Новото искане за оставки идва от магистрати от Софийския районен съд. Преди ден 15 техни колеги от градския съд излязоха с безпрецедентно публично настояване за махането на съдия Владимира Янева и компания.

Междувременно се появиха и първите признаци, че Висшият съдебен съвет (ВСС) е готов да търси отговорност от ръководството на СГС. Кадровиците на Темида решиха да извикат на изслушване шефовете му заради проблем със сигурността на комуникациите на съда. ВСС е под засилващ се политически и обществен натиск да вземе мерки спрямо нестихващите скандали в съдебната система.

Вълната от искания за оставка започна от 15-те съдии от градския съд, които намериха смелост и призоваха за радикални мерки за справяне с кризата. Съюзът на съдиите в България, в който членуват над 900 магистрати, също подкрепя започналото движение за свалянето на компрометираното ръководство на ключовия съд. Гилдийната организация засега обаче не е излязла с официална позиция.

“Присъединяваме се към искането на колегите ни от Софийски градски съд като съдии в същия съдебен район. Смятаме, че авторитетът на редовите магистрати може да бъде защитен единствено чрез ефективен контрол и незабавни мерки срещу порочните практики и неглижирането на възникващите проблеми при управлението на съдебната система”, се казва в писмото на 25-ата съдии от Софийския районен съд, публикувано в четвъртък.

Висшият съдебен съвет (ВСС) все още не е излязъл с официална позиция по тези искания, които набират все по-голяма популярност сред съдиите. Преди ден кадровиците на Темида приеха само за сведение писмото на магистратите от Софийския градски съд. На 17 декември трябва да стане ясно дали ръководството на СГС е извършвало нарушения при случайното разпределение на делата. Тогава ще се проведе и изслушването на Владимира Янева за сигурността на мрежите в съда.

Повод за нарастващата вълна от искания за оставки в съдебната система стана мътният казус, огласен от френския посланик Ксавие Лапер дьо Кабан с искането за обявяване във фалит на две френски дъщерни компании. Посланикът намекна, че става дума за класическа схема за кражба на фирми през съдебно дело, което се гледа от съдия Румяна Ченалова в Софийския градски съд. Преди това избухна скандал със случайното разпределение на делото за фалита на “КТБ”.

Самото ръководство на СГС отхвърли исканията за оставка с аргумента, че си върши работата “съвестно” и “стриктно спазва” закона.

Съдиите смятат, че ВСС носи цялата отговорност за поредицата от скандали, защото кадровият орган така и не си е направил труда да провери как всъщност се ръководи градският съд. Редовите магистрати смята, че скандалите около ръководството на съда минират усилията на всички съдии да си вършат почтено и качествено своята работа.

“За да им се противопоставим ефективно, явно не е достатъчно само неучастието ни в такива. Редовите съдии практически не са овластени с механизъм за предотвратяването на подобни процеси. Висшият съдебен съвет следва да стори това”, настояват съдиите.

Още стари проблеми

В четвъртък ВСС реши да извика на изслушване ръководството на Софийския градски съд заради постъпили нови данни за проблеми със сигурността на комуникациите на съда.

Темата бе отворена от Елка Атанасова, която докладва, че председателят на СГС Владимира Янева е информирала за съществуващ проблем с “мрежовите точки” на съда. Същевременно в съвета е получен и доклад от ресорния отдел на Върховния касационен съд (ВКС), в който се сочат “тревожни” проблеми със сигурността на системите в СГС.

Сред изброените проблеми бяха липсата на проверки на рутера на съда, вратата на стаята, в което той се намира, стои отключена, липсва на контрол при ползване на интернет от потребителите и други.

Подобни проблеми са констатирани преди две години пак в доклад на ВКС, но мерки от страна на ръководството не са взети, обясни Елка Атанасова. Изводът е, че има сериозна заплаха за сигурността на мрежата на СГС. “Липсата на ред и организация за достъпа до интернет пряко се отразява и на случайното разпределение на делата”, коментира Калин Калпакчиев, който за пореден път призова колегите си да помислят „до колко ръководството на СГС се справя със задълженията си и да търсим някаква отговорност“.

ВСС вече е напълно наясно, че ръководството на Софийския градски съд с огромно нежелание решава проблемите в институцията. В четвъртък се разбра, че Владимира Янева е издала заповеди за нова организация на случайното разпределение на делата само преди ден. Това се е случило, след като нейната оставка бе официално поискана от 15-те съдии от СГС.