Всеки трети избирател в България е готов да продаде гласа си на предстоящите избори при миза от 200 лева.

Това заяви социологът Кольо Колев в ефира на Нова ТВ.

По думите му за търговията с гласове не може да бъдат обвинявани само ромите, тъй като и много българи са готови да продадат гласа си.

Според данни на “Медиана” близо 29% от българските гласоподаватели имат нагласа да гласуват за определена партия срещу заплащане.

Според данни на агенция “Медиана” 8 партии имат шанс да влязат в следващото Народно събрание. Това са ГЕРБ – 26,8%, БСП – 17, 5%, ДПС – 9,2%, „България без цензура” – 4,7%, „Реформаторският блок” – 4,4% и Патриотичен фронт – 4,3%. Двете партии, които са на ръба, са „Атака” и АБВ, съответно с 3,7 и 3,3% от гласовете.

Кольо Колев направи преизчисления на процентите и ги обърна в брой мандати и прогнозира, че след отпадането на партиите, непреминали прагът от 4%, ГЕРБ ще получат 39%, което означава 96 мандата, Реформаторският блок – около 5,6%, или 15 мандата, а Патриотичният фронт – приблизително 13-14 депутата.

Колев очаква много мъчителна политическа ситуация. Според неговите изчисления общият брой на депутатите на ГЕРБ и Реформаторския блок би бил недостатъчен за мнозинство, което да излъчи правителство.

Той не изключи негласна коалиция между ГЕРБ и ДПС.

Социологът обаче не смята, че може БСП да е трета политическа сила, но прогнозира, че е почти невъзможно управление с участието на социалистите заради тежката ситуация в партията.

“Ако всяка една от по-малките политически партии реши да участва в управлението, може да започне да играе на златно ключе. Ако Бойко Борисов играе със златното ключе на Бареков, на Патриотичния фронт и т.н., това изначално е обречено на неуспех. Това ще взриви възможността да се направи работещо мнозинство”, смята Кольо Колев.