Законът за училищното образование, който беше изготвен от ГЕРБ и мина на второ четене в 41-вото Народно събрание отново ще бъде предложен, но с промени. Това каза днес образователният министър Тодор Танев.

Сред текстове в проектозакона, внесен от ГЕРБ по времето на предишния им мандат, беше и задължителното посещаване на детска градина от 4-годишна възраст, като се предвиждаше и санкция от 5000 до 10 000 лева за семейства, които не пращат децата си на детска градина.

От министерството са категорични, че по въпросните текстове ще текат дебати, за да се чуят всички страни. По думите на Тодор Танев преди Законът да влезе в сила от Министерството ще потърсят и експертни мнения, като в дискусиите ще се включат ученици, родители, възпитатели, настоятелства и дейци на културата.

„Законопроектът, който е бил разработван и разглеждан и минал на второ четене в 41-вото Народно събрание, си е законопроект на 41-вото. Този е различен в някои отношения, претърпял е промени. Вероятно тези, които са го създавали, са направили някои подобрения. Ще има дискусия и дебати. В тях освен гилдията ще се включат и тези, които са бъдещите потърпевши от един закон – ученици, родители, настоятели, възпитателите”, обясни министър Танев.

Това, което екипът на министър Танев планира за мандата си, е и по-ясно регламентиране и контрол върху научните степени и званията на професори във висшите училища.

„Съвсем не е все едно и също дали човек е професор в един или в друг университет. По-скоро мисля, че гилдиите на отделните учени трябва да се съберат и да се разберат по някакъв начин. Иначе ще продължат петчленките или седемчленките от приятели да произвеждат „продукт”, а много от този състав е некачествен от Калотина нататък”, коментира министърът.