ГЕРБ смята да предприеме сериозни промени в изборното законодателство, с които да въведе задължително гласуване от догодина и да се “тества” още на местния вот. Това се разбра от думите на зам.-председателя на формацията Цветан Цветанов. Идеята за принудителен вот се обсъжда отдавна в партиите от сегашното мнозинство. ГЕРБ внесе подобно предложение за промяна в Изборния кодекс миналата зима, но то бе отхвърлено от БСП. Тогава един от авторите на кодекса – Мая Манолова, обяви, че задължението противоречи на конституцията. Готвеше се и запитване до Конституционния съд, което така и не бе внесено.

Сега обаче ГЕРБ има солидна подкрепа за предложението си, пише „Сега“. “За” са СДС и “Движение България на гражданите” от Реформаторския блок. Но най-запалените привърженици на задължителното гласуване са в Патриотичния фронт, които неведнъж са изтъквали, че това е начинът да намалеят купените гласове и влиянието на ДПС. Преди няколко дни патриотите поискаха местните избори догодина да се съчетаят с референдум по няколко теми, като един от въпросите да е задължителното гласуване. Такова допитване се подкрепя и от АБВ.

Цветанов обеща да се търси консенсус по темата, като за разговори ще бъдат поканени всичките осем парламентарно представени партии. Дискусиите ще започнат веднага след гласуването на правилник на новия парламент и структуриране на комисиите в НС и най-вече на правната, където ще се обсъждат поправките в Изборния кодекс.

Неочаквано ГЕРБ може да се сдобие и със съмишленици в БСП. Членът на временната правна комисия от соцпартията Филип Попов заяви пред “Сега”, че лично подкрепя идеята, но обсъждането й в ПГ на червените тепърва предстои. Според него подобна промяна трябва да обхване всички видове избори. В тази връзка Попов настоя в кодекса да се предвиди и санкция за неявяване пред урните. Но той напомни, че остава висящ въпросът дали задължителният вот не влиза в противоречие с конституцията, тъй като не е ясно дали гласуването трябва да се разглежда не само като право, но и като задължение.

Колегата му в правната комисия от Реформаторския блок Петър Славов коментира, че разбира желанието на ГЕРБ да се преодолеят купеният и корпоративният вот, но има резерви дали идеята би проработила на практика. Според десния депутат по-добрият вариант е въвеждането на задължителна преференция. Както и търсенето на алтернативни методи да се стимулират избирателите да ходят до урните, вместо да бъдат отблъсквани със санкции. И в ПГ на реформаторите дискусията по темата тепърва предстои.

Сходно мнение изказа и депутатът от Патриотичния фронт Христиан Митов, който принципно подкрепи идеята, но изтъкна, че “освен пръчка трябва да се предвиди и морков” за гласоподавателите. По думите му националистите са готови да обсъдят предложението на ГЕРБ, а въпросът за съобразността му с основния закон трябва да се постави пред КС.