Лидерът на “Атака” Волен Сидеров застава на подсъдимата скамейка. За днес е насрочено първото заседание на делото срещу него, съобщава БГНЕС.

Делото срещу Сидеров за нанасяне на лека телесна повреда и хулиганство в Софийски градски съд е разпределено на 11 състав с председател съдия Мариета Райкова.

Инцидентът стана в началото на годината, когато по време на полет от София до Варна Сидеров, придружаван от депутати от “Атака”, влезе в конфликт първо с френски дипломат, а след това извън самолета се стигна до сблъсък с един от пътниците и служител на реда, който бе ударен. Два дни след случая главният прокурор Сотир Цацаров поиска имунитета на депутата, но в последствие той сам се отказа от него. По обвинението за хулиганство Сидеров може да получи наказание до 5 години затвор, а по обвинението за нанасяне на лека телесна повреда се предвиждат до 3 години лишаване от свобода.

По случая са разпитани над 20 свидетели, които са присъствали на инцидента. За разлика от Сидеров и охраната му, те са останали на летището и са изчакали пристигането на разследващите, пред които са дали показания, като са посочили, че лидерът на “Атака” е имал дейно участие в скандала.

Това не е първият инцидент на борда на самолет, предизвикан от партийния лидер. През 2010 г. Сидеров беше спрян на летището във Франкфурт след полет с “Луфтханза”, защото буйствал в самолета. По-късно той се извини на екипажа за поведението си.