Клиенти на затворената от държавата “Корпоративна търговска банка” (КТБ) обявиха в понеделник, че ще съдят прокуратурата, МВР и БНБ за действията и бездействията по отношение на банката, които са им нанесли щети, тъй като втори месец не може да ползват парите по сметките си в КТБ. Това се посочва в писмо от името на Инициативен комитет, разпространено в понеделник, в което обаче не се разкрива кои са фирмите и клиентите, които ще заведат дела срещу българските органи на властта. Мотивът за анонимността е опасността от оказване на натиск върху ищците от страна на следователи и прокурори.

За комитета от “опарени вложители” съобщи по-рано през деня пред бТВ видимо разстроен и “на ръба на нервен срив”, както той самият се определи, бившият културен министър Вежди Рашидов, който има над 2 млн. лв. в затворената банка.

“Нямате представа колко много хора ми се обаждат. В тази банка са парите на най-големите имена у нас – артисти, певци, общественици, лекари… Ще съдим държавата. Всички сме пред нервен срив – кой ще ми плати безсънните нощи, кой ще ми плати диабета и това, че ще мина на инсулин? Цацаров ли, Делян Пеевски ли, Доган ли?”, попита Рашидов, подчертавайки, че не са виновни хората, депозирали парите си в обявяваната за “най-сигурна и най-ликвидна” банка, а са виновни тези, които я ограбват и в частност “маминото детенце КОЙ”.

Ексминистърът на културата каза още, че следващата седмица заминава за Монако, където има среща с “един от най-големите международни адвокати и ще осъдим държавата в Страсбург”.

Рашидов посочи “индиректно” поименно някои от колегите си в областта на изкуството, чиито спестявания също са “замразени” в КТБ – Цветана Манева, Светлин Русев, Васил Найденов. Политикът от ГЕРБ, което е скулптор и художник, допълни, че само за последния месец е спечелил над 100 000 лева – продал 20 акварела по 2000 лева, още 10 акварела по 5000 лева по време на изложба, както и 2 скулптури за по 40 000 лева. “Сега обаче се чудя дали да си ги нося в чужбина и дали мога да разчитам на моята родина”, каза Рашидов.

По-късно от Инициативния комитет заявиха, че неговите членове са се обърнали към адвокатска кантора в чужбина, която да заведе колективните искове и да отстоява техните интереси пред международен съд, но посочват този в в Люксембург. Все пак като първа инстанция ще подадат колективен иск пред окръжен съд у нас , но заявяват, че нямат доверие в българската правораздавателна система. “Нямаме доверие и в службите на МВР, които би трябвало да извършат разследване по случая. Не им вярваме, защото са зависими от същия политико-икономически кръг, който предизвика скандалите и кризата. С действията си те застанаха на страната на този кръг”, пишат от инициативния комитет.
 
“Завеждаме колективен иск един път за увредени лица и претърпени от тях вреди и втори път за увредения колектив, относно увредения му колективен интерес. Става дума за няколко структуроопределящи предприятия от военната промишленост, както и от служители в тези предприятия. Към колективния иск досега са се присъединили фирми и заводи от Русе, Пловдив, Плевен, Сопот, Лясковец, Варна и др., които понасят щети заради организираната атака срещу КТБ”, пише в разпратеното до медиите съобщение на инициативния комитет.

Неговите членове, след които се подозира, че има и свързани със самия Цветан Василев фирми, посочват, че считат, че “вината носят държавни институции, които действаха неадекватно или под натиск, а в определени ситуации бездействаха, с което дадоха възможност на определен политико-икономически кръг да атакува безпрецедентно кредитната институция”. “Противоречивите и на моменти манипулативни съобщения за състоянието на банката, давани от БНБ, прокуратурата, следствието и МВР допринесоха за възникването на сегашната криза”, заявяват клиентите на КТБ в стил, близък до този на изявленията на Василев.

“Разклатена би не само една банка, но и цели сектори от икономиката на страната. Пряко засегнати са над 15 000 служители и работници само от ВПК. Поне 150 000 са засегнатите в други сектори. Застрашена бе националната сигурност на страната”, допълва комитетът.
 
“Засега запазваме в тайна имената на присъединилите се лица и предприятия към колективния иск, защото емисари на същия кръг, от когото се жалваме, оказват натиск и дори отправят заплахи. Има случаи и на оказван натиск от следователи и прокурори срещу служители. Вменява се на хората, че друг е виновен за критичната ситуация, а някои дори са карани да дават лъжливи показания срещу определени лица. Очакваме оставката на това правителство и даване мандат на служебен кабинет и тогава ще излезем открито пред обществеността и медиите, за да разкрием насилствените методи, с които си служат в момента МВР и прокуратурата, за да се сдобият със свидетелски показания”, завършва писмото.