Незабавно изплащане на гарантираните депозити, спасяване или одържавяване на КТБ и влизане на виновниците в затвора. Тези искания отправиха на пресконференция в БТА вложители в поставената под специален надзор КТБ.

Има хора, които са вече в крайно отчаяние и не чувстват защитата на държавата, заяви Илия Зюмбилев, организатор на протести заради КТБ в Пловдив. Не е нормално в други държави подобни казуси да бъдат решавани за дни, а при нас това продължава пет месеца; затова държим на хората в БНБ и на някои политици да се потърси отговорност, призова той. По думите му има политически кръгове, членове на последните пет правителства и лица с огромно влияние върху български медии, които са се облагодетелствали от КТБ и са в списъка на ограбилите банката.

Божидар Томалевски, председател на Политическа партия “Другата България”, заяви, че ще ангажира всички юристи и експерти на формацията, за да бъде заведена колективна жалба на вложителите до Европейския съд в Страсбург за това, че на хората цели пет месеца им е отказан достъп до парите им.

Утре в 12:00 ч. ще организираме протест пред Народното събрание с бидони, обяви още Томалевски. Протестни акции ще има и “пред домовете и офисите на известни крадци, облагодетелствали се от активите на КТБ”, заявиха още вложителите.

От две седмици водим разговори с компанията CCI, известна с проследяване на финансови потоци и активи в световен мащаб, посочи Томалевски. Адвокатът Александър Пелев, представител на компанията за България, каза, че нейните основатели са бивши служители в тайните служби на Израел и САЩ и че от няколко години правят подобни разследвания на капитали както чрез физическо проследяване, така и чрез проучване на скрита за обикновените потребители информация в интернет.

На този етап още нямаме подписан договор с вложителите, тъй като на някои вложители всички средства са блокирани в банката, обсъждаме как да ни бъде платено възнаграждението, посочи Пелев.

По думите му всички използвани от компанията методи са законни и се прилагат като доказателства за завеждане на съдебни дела. Дали всички липсващи активи ще бъдат върнати зависи от юрисдикцията на съответните страни, коментира за БТА Пелев. Според Томалевски вложителите ще наемат отделна фирма, дори и БНБ също да възложи разследване на активите на друга международна компания.