От днес влизат в сила новите правила на МВР срещу корупцията на пътя.

Проверки за пътна безопасност ще бъдат извършвани само от катаджии, полицейските коли ще бъдат оборудвани с видео камери и микрофони, а до месец 2500 автомобила на МВР ще се движат с GPS-и.

Това са част от мерките за борба с корупцията на пътя, които вътрешното министерство предприе след последния нашумял случай на пътен полицай, заснет да взима подкуп.

Според ръководството на МВР новите мерки имат за цел да ограничат до минимум прекия контакт между полицаите и гражданите.

От днес служителите на „Охранителна полиция” няма да имат право да извършват пътни проверки, а това ще е единствено в правомощията на квалифицирани екипи на КАТ и то не на случаен принцип, а само в рамките на широкообхватни акции или т.нар. проверки по холандския метод.

„Пътните полицаи са ясно разграничими от другите служители на българската полиция. Всички пътни полицаи имат униформа с широки светлоотразителни кантове, както и надпис „Пътна полиция”. Само на тях фуражките им са бели, имат обозначителен бадж. Ако не са имали такъв, от днес вече имат – със снимка, на който се изписва име, фамилия и идентификационен номер”, обясни вътрешният министър Веселин Вучков.