Вицепремиерът Меглена Кунева се срещна с посланика на Румъния Антон Пакурецу, съобщиха от пресцентъра на кабинета. Постигането на добри резултати по Механизма за сътрудничество и проверка е сред непосредствените приоритети на българското правителство.

„Ценя направеното от Румъния по отношение на Механизма. Ще се опитам да използвам вашия напредък като стимул за това реформите в областта на правосъдието и борбата с корупцията да се случат по-бързо и в България”, е заявила заместник министър-председателят Меглена Кунева по време на срещата, пише в съобщението.

Кунева е била категорична, че двете съседски страни трябва да имат специални отношения и да следват общи цели в рамките на Европейския съюз, като това ще направи и тях, и самият ЕС по-силни. Заместник министър-председателят коментирал още, че част от проектите по Европейската инвестиционна програма, която предстои до края на годината да бъде обявена от председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, трябва да бъдат трансгранични, за да получат по-лесно одобрение от страна на ЕК и да доведат до добавена стойност за гражданите и на двете страни по оста растеж и работни места.

Влизането в Шенген е постижима задача както за България, така и за Румъния, посочила още Кунева. Тя обявила готовност да разговаря с представители на румънското правителство по темата, като посочи, че една от първите й чуждестранни визити ще е именно в Букурещ.

В хода на разговора са били обсъдени търговските взаимоотношения между двете държави, възможностите за инфраструктурни проекти, туризма и сътрудничеството за опазването на външните граници на ЕС.