Ръководството на правосъдебното министерство обеща да наложи ”жестоки” наказания на виновните за бягството на двамата затворници от Централния затвор в столицата. Същевременно бе признато, че в системата за изпълнение на наказанията има проблеми.

”Има пропуски. Набелязаха се мерки за бъдещата работа, за подобряване на контрола на охраната, както и за обучението на надзорно-охранителния състав”, обясни ресорният заместник министър Илия Ангелов след спешна среща при министър Зинаида Златанова. На нея присъстваха още новият директор на затворите Росен Желязков и шефът на Софийския затвор Петър Кръстев.

Ангелов обаче не обясни какви са пропуските, защото инцидентът се разследва и не може да се коментира на този етап.

”Пропуските са на лице и ви уверявам, че лично аз приемам предизвикателството случаят да се разнищи, да се анализират действията на конкретните длъжностни лица и да се ангажира дисциплинарна и евентуално наказателна отговорност”, увери той. Желязков обеща негативните тенденции ”да бъдат обуздани” чрез атестиране на състава за лоялност и обучение за работа на бързи обороти.

По-рано през деня се разбра, че избягалите от Софийския централен затвор двама души са били пуснати да работят неправомерно като парнаджии, съобщи бТВ. Издирването им продължава. Преди ден МВР разпространи снимките на бегълците. Това са 46-годишният Николай Николов-Шатката, който изтърпява 20-годишна присъда за убийство, и 48-годишният Хосе Луис Гевара Мартинез, подсъдим за въоръжен грабеж са работили на външен обект.

Бягството им е станало около 18.00 часа в сряда. Те са промъкнали през отдушниците и подземията на парното помещение на затвора, в което са работили.

Двамата мъже са се трудили на въпросния обект извън рамките на затвора неправомерно. Нарушението на правилата се състои в това, че единият е чужденец и срещу него все още тече дело. Това означава, че няма влязла в сила присъда, която да бъде намалена чрез труд.

При другия пък такава дейност на външен обект е забранена, защото е бил в началото на излежаването на 20-годишната си присъда. Шатката би могъл да работи, но само в рамките на затвора, не и извън него.

Допускането двамата престъпни лица да работят в парното помещение за Централния затвор е станало по нареждане на прокуратурата – като благодарност, че Николай Николов е свидетелствал по друго дело, съобщава бТВ.

”Затворниците са работили като парнаджии в парното отделение на затвора, което е позволено от закона. След като са били назначени там, значи е имало основание за назначението им”, каза заместник-министърът на правосъдието.