Соченият за Кокаинов крал Евелин Банев-Брендо е на път да излезе чист от българското правораздаване. Софийската градска прокуратура е прекратила разследването срещу него и бившата му съпруга Моника Добринова за пране на пари, пише „Труд”. Причината – събрани били доказателства за извършено престъпление, но от други, неизвестни лица.

Разследването срещу Брендо беше образувано през април 2009 г. Тогава стартира и другото дело за пране на 21 млн. лв. от наркотрафик. По този процес той първоначално бе осъден на 7 години и половина, а през юли м.г. бе оправдан от апелативните съдии на София.

Сега предстои делото да се насрочи във Върховния касационен съд, който окончателно трябва да реши виновен ли е или невинен Брендо. Заедно с него подсъдими са брат му Симо Карайчев, балдъзата му Десислава Дишлиева и отново Моника Добринова. И техните осъдителни присъди бяха отменени на втора инстанция.

Въпреки че може да се окаже, че прокуратурата у нас няма доказателства за престъпна дейност срещу Брендо и роднините му, той вече е осъден на 20 години затвор за наркотрафик в Италия.

Присъдата все още не е влязла в сила, но на първа инстанция той е признат за виновен, че в периода 2006-2008 г. е финансирал кораби и екипажи, които доставили 6 тона кокаин от Южна Америка до Милано, както и край испански и португалски брегове и в открито море. Според местната полиция по тези канали Банев и съучастниците му прекарвали по 40 тона кокаин годишно.

Властите в Румъния също го търсят за наркотрафик, а неотдавна стана ясно, че срещу Брендо се води и разследване за бизнес с дрога в Швейцария.