Вече за саниране с пари от еврофондовете ще могат да кандидатстват и сгради с конструктивни дефекти, които досега не можеха да се възползват от парите за енергийна ефективност, заради изискване зданията да са конструктивно укрепени. Вече укрепването на конструкцията ще е сред допустимите разходи по програмата за енергийно обновяване на българските домове през новия програмен период 2014-2020 г.

Това съобщиха в понеделник от пресцентъра на Министерството на регионалното развитие (МРР) след среща на зам.-министъра на регионалното развитие Ангел Петров д търговските банки относно изготвянето на рамкови споразумения за кредитиране на желаещите да санират домовете си с европари

Досега конструктивно неукрепени сгради директно бяха отхвърляни за финансиране, сега повече домове ще може да се възползват от безвъзмездната помощ. Освен това в следващия програмен период страната ни ще разполага с по-голям бюджет за тези мерки и се очаква и интересът на хората да е по-голям.
 
До 2020 г. по Оперативна програма “Региони в растеж” са предвидени 174.85 млн. евро за инвестиции в мерки за обновяване за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради и студентски общежития.

На срещата Ангел Петров е информирал, че към днешна дата са внесени 414 заявления за интерес и подкрепа от сдружения на собственици на сгради, като 390 са одобрени. Подадени са 87 заявления за финансова помощ, от които 69 са одобрени за изпълнение. Сключени са 52 споразумения строителни дейности. В процес на възлагане е изработването на инвестиционни проекти за сградите в два района. Пред завършване е процедурата за избор на
строители.

Инициативата за сключване на рамкови споразумения и подписване на меморандум с банките, които имат интерес да отпускат кредити за енергийна ефективност, е на вицепремиера по икономическата политика и министър на регионалното развитие Екатерина Захариева, като част от мерките за ускоряване на програмата, която бе забавена през последната година, посочват от МРР.