Очаквано мнозинството в парламента днес отхвърли ветото на президента върху т. нар. антикорупционен закон. Със 146 гласа „за“ и  76 „против“ Законът за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество беше одобрен за втори път от депутатите, след като беше приет на 20 декември 2017 г., а след това върнат за ново разглеждане от Румен Радев.

Дебатът по ветото на държавния глава започна с изказвания представителите на БСП, които в последствие бяха и единствените гласували против. Пръв взе думата Крум Зарков, който заяви, че при продължилата няколко месеца дискусия по антикорупционния закон не е бил чут и отразен нито един от аргументите срещу текстове в него.

„Законът няма да проработи, защото логиката му е сбъркана. Според него корупцията не е престъпление, тя е усещане, чувство, възприятие. Това, че у нас тя е приела размери, такива, че нито един от съставите в НК не може да я опише, е факт, но корупцията е тумор и той трябва да се изреже със скалпел, а не да бъде замазан с баданарката“, заяви Зарков.

Той каза още, че все още няма отговор как събраната от новата антикорупционна комисия оперативна информация със СРС и други способи ще бъде използвана в граждански процес, като този за отнемане на имуществото. „В Закона за СРС пише, че те се използват за предотвратяване и разкриване на тежки престъпления и се чудя кой въобще ще ги разреши тези СРС“, посочи Крум Зарков. И допълни: „Ветото на президента е шанс да се вразумим и това ще е истински сигнал за политическа воля, другото е демагогия“.

Колегата му от левицата Пенчо Милков пък посочи като проблем, че най-политическият орган в държавата – Народното събрание, ще избира членовете на антикорупционната комисия. Димитър Стоянов и Тодор Байчев от БСП пък допълниха, че новият закон въобще не се занимава с превенцията на корупцията.

След тях думата взе Волен Сидеров, който вкара в дебата европредседателството, соросоидите и ракията. „Президентът направи грешката, че атакува целия закон, а не посочи какво в него не е точно. Ако го беше направил, щяхме да коригираме текстове“, заяви Сидеров. И продължи: „Дошли са първите хора на Европа и как няма да се отчетем с един закон за корупцията“.

След това Сидеров се впусна в коментар за статия за корупцията в България във в. „Гардиън“, в която е цитиран шефът на Центъра за изследване на демокрацията Огнян Шентов. „Българин клепа своята родина. Разбира се, това са соросови организации и от там идва тази нечиста струя“, каза Сидеров. И се обърна към председателката на парламента Цвета Караянчева: „Предлагам да скъсим дебатите. Сега възнамерявам да подаря на Жан-Клод Юнкер една бутилка хубава българска ракия, това ще бъде ли корупция? Да не пресоляваме нещата“.

Дебатът обаче продължи и думата взе Хамид Хамид от ДПС. Той заяви, че не приема твърдението, че законът няма да проработи. „Дали законът има някакви кусури, които трябва да се изгладят, ще видим по време на неговото действие. Но не приемам констатацията  че няма да сработи, без да му дадем и един ден. Нека да водим този дебат след една година“, каза той.

Лидерката на БСП Корнелия Нинова също се изказа. „Има железен принцип за разделение на властите и взаимен контрол. Няма такова нещо властта, която управлява т.е. априори при нея е корупцията, да си избира кой да я контролира. Ако някой твърди, че този, който краде, иска да си избере някой, който да го вкара в затвора, няма да ви повярвам“, заяви тя, визирайки разпоредбите, според които членовете на антикорупционната комисия ще се избират от парламента.

Председателят на правната комисия Данаил Кирилов (ГЕРБ) пък заяви, че се е надявал този дебат да е различен, но това не е станало. „Прочитът на голяма част от законовите разпоредби е неверен и това ме притеснява“, каза той и се спря на конкретни текстове.

Кирилов отхвърли като проблем това, че за членове на комисията ще се избират хора с 5 години професионален стаж, като посочи, че това е изискването и за членовете на КФН, КРС, КЕВР и КЗК. „Защо е важно да е млад човек – за да е амбициозен, неповлиян, чист, упорит. Пет години професионален стаж може да са и преимущество“, заяви той. Освен това посочи, че решенията за започване на проверка на нечие имущество няма как да се обжалват, защото са вътрешни административни актове, а регресната отговорност на членовете на комисията е ограничена, за да не бъдат те заплашвани от дела и имуществена отговорност.

„Колкото повече повтаряте едни и същи аргументи, все повече се убеждавам, че този закон ще бъде един мощен инструмент за решаване на този сериозен проблем. Не вярвам на вашите клетви, че законът няма да проработи и ще се радвам след година да можем да направим оценка на приложението му“, обърна се той към левицата.