Вдигат възрастта и стажа за пенсиониране с 4 месеца от януари

Възрастта и стажът за пенсия за най-масовата трета категория на труд ще бъдат увеличени с 4 месеца от началото на следващата година.

Това е заложено в проектите на държавния бюджет и бюджета на държавното обществено осигуряване, одобрени от правителството.

От тях става ясно, че министрите не са приели идеята на социалния мнистър Ивайло Калфин за намаляване на стъпката за увеличаване на възрастта от 4 на 2 месеца.

Законопроектът за бюджета на държавното обществено осигуряване предвижда осъвременяване на пенсиите с 1.9 процента от юли догодина, среден ръст от 4.4 процента на минималните осигурителни прагове по икономически дейности, вдигане на максималния осигурителен доход на 2600 лева.

Запазва се досегашният модел на изплащане на болничните, според който първите три дни се поемат от работодателя, а размерът на майчинството ще се изчислява, като се вземат осигурителните доходи от последните 24 месеца.

Обезщетението за отглеждане на малко дете остава 340 лева, своя размер запазва и обезщетението за безработица - 7 лева и 20 стотинки на ден. Няма да има промяна в условията за пенсиониране на категорийните работници и на служителите в МВР, военното и правосъдното министерство.