Пленумът на Върховния административен съд (ВАС) ще изпрати в Конституционния съд (КС) пет жалби на различни партии, които искат касиране на резултатите от парламентарните избори, съобщава специализираният сайт “Правен свят”.

Първата от тях е жалбата на Патриотичния фронт, с която се иска касиране на изборите в Турция заради множество нарушения.

От коалицията, включваща НФСБ и ВМРО, твърдят, че изборният процес в съседната държава е протекъл “при груби, съществени и многобройни нарушения на Конституцията и Изборния кодекс, в условията на лоша организация, грешки и неподготвеност на избирателните комисии, което води до опорочаване на волята на избирателя”.

В жалбата са изброени примери за редица нарушения, предимно в град Чорлу, като се посочва, че няма механизъм, който да гарантира, че избирателите са дали вота си само веднъж, че е имало гласуващи, придружавани от лица, без необходимия за целта документ, както и, че има секции, в които са отчетени гласували нереалистично голям брой избиратели – над 936.

КС ще бъде сезиран и с жалбата на независимия кандидат Никола Вапцаров, който е бил издигнат от инициативен комитет в Благоевград. Третата жалба, която отива в КС, е подадена общо от партиите “Нова алтернатива” на бившия военен министър Николай Цонев, “Обединена България” на Илиана Раева и “Нова България” на Ивайло Симеонов. Те искат касиране на изборите за народни представители в 25 избирателен район в София. Четвъртата е на кандидати за народни представители от 10 МИР в Кюстендил.

Петата жалба е на шестима представители на Реформаторския блок, които са поискали касиране на избора на бившия областен управител на Пловдив Венцислав Каймаканов за депутат от листата на ДПС. Във ВАС е била получена и шеста жалба – от Цветелин Кънчев, но тя е била отклонена, тъй като не са били посочени какви са нарушенията.