Между 135 – 140 млн. лв. ще бъдат спестени от публичната инвестиционна програма “Растеж и развитие на регионите” с бюджет от 500 млн. лв. основно за сметка на неизпълнението на проектите и програмите на министерствата. Това съобщи финансовият министър Румен Порожанов, след като в сряда правителството реши да прекрати финансирането на проекти, които не са спазили срока за сключване на договор с изпълнител до 17 септември. Това изискване бе заложено, за да може проектите да приключат до края на 2014 г.

Порожанов не отговори дали служебният кабинет ще заложи такава програма и в подготвяния в момента бюджет за 2015 г. Идеята на кабинета на Пламен Орешарски беше всяка година да се заделят бюджетни средства за развитие на регионите с цел да се преодолее дисбалансът между тях. Освен това някои от проектите бяха с двегодишен цикъл на изпълнение.

Една от препоръките на Брюксел пък беше, че страната ни не може да разчита само на европейски средства за изграждането на инфраструктурата и в бъдеще ще е необходимо да реши въпроса с какви средства ще се поддържа изградената инфраструктура.

Проблемът с програмата на кабинета Орешарски беше в разпределението на ресурса от 500 млн. лв. Критиките на опозицията бяха, че се финансират предимно обекти на кметове от БСП и ДПС. Другият недостатък беше ефективността на някои инвестиции и финансиране на частни проекти с държавни пари, какъвто е случаят с изграждането на спортната зала в Русе на мястото на недовършен търговски център.

Общините по-добри от министерствата в управлението на проекти

Изпълнението до момента показва, че общините се справят значително по-добре в усвояването на държавните средства от министерствата, отчете министър Порожанов.

Кабинетът “Орешарски” одобри общо 368 проекта на 173 общини за 289 млн. лв., като от тях само за десетина проекта няма сключени договори с избран изпълнител до 17 септември, каза финансовият министър.

Изцяло са завършени към момента 69 общински проекта, а изплатената сума на общините до момента е около 100 млн. лв., каза Порожанов.

На министерства и агенции бяха отпуснати общо 210 млн. лв., като от тях са договорени 95.5 млн. лв. Изцяло завършени са няколко пътни проекта, изпълнявани от пътната агенция, като изплатените до момента средства са 14.5 млн. лв., каза Порожанов.

Министерствата на транспорта, на околната среда и на здравеопазването не са изпълнили заявените програми. Частично има неизпълнение и от други министерства, каза финансовият министър. Според него това се дължи на проблеми с управлението в държавната администрация и неумението да правят обществени поръчки.

Местната власт дарявала обекти на държавата

Причината местната власт да се справи по-добре от министерствата с договарянето на парите е, че за редица малки общини това е единственият ресурс бързо да решат важни проблеми свързани с благоустрояването на градове и села като ремонти на училища, улици, детски площадки, социални домове, водоснабдяване.

Програмите на министерствата на инвестиционното проектиране и на младежта и спорта също бяха свързани с инвестиции в малки населени места, но вместо тези обекти да се дадат да бъдат договорени от общините, които бързо да направят малки обществени поръчки за тях, това беше оставено като работа на самите министерства. Така не е бил отчетен факта, че по закон държавата няма право да инвестира в имоти, които не са нейна собственост, защото тези обектите са общински. Това наложи общините да дарят обектите си на държавата, за да може тя да инвестира в тях, а след това държавата ще трябва да им върне дареното, което забави процеса, коментира Емил Савов, зам.-изпълнителен директор на сдружението на общините, пред Mediapool.

Освен това държавните поръчки за малките населени места бяха обединени в лотове, като в някои влизаха области от единия край на страната до другия. Например поръчката за ремонт на спортни площадки в областите Добрич, Русе, Силистра, Шумен и Кюстендил. Това е причината за част от търговете да няма нито един кандидат или само един, което провали избора на изпълнител, коментира Савов.

Така от отпуснатия бюджет от 160 млн. лв. за изпълнението на програмите на министерствата до момента не е усвоен нито лев, става ясно от правителственото постановление.

Единствено пътната агенция, която получи 50 млн. лв. за ремонт на 22 отсечки, се е справила. Причината е, че за тях не бяха правени обществени поръчки, а изпълнението им беше възложено на пътноподдържащите фирми по области. До момента са изпълнени осем обекта за 14.5 млн. лв. Пред финал е изпълнението и на останалите за около 32 млн. лв. Единствено ремонтът на пътя Арчар – Извор – Димово – Салаш (граница Сърбия) не е започнал заради проблеми с отчуждителни процедури, казаха от пътната агенция в отговор на Mediapool. От там обаче се надяват обектът да бъде завършен в рамките на годината.

За борбата с безводието усвояват 20 млн. лв.

Министерството на регионалното развитие се очертава като едно от малкото, което ще изпълни заложената програма за борба с безводието за 20 млн. лв. В програмата са включени 37 проекта за изграждане и реконструкция на водоизточници, довеждащи водопроводи, резервоари, пречиствателни съоръжения на територията на 19 области.

Поради мащабността на някои от проектите и съответно по-дългия срок за изпълнение, те са разделени на фази. За 2014 г. е предвидено да се извърши проектирането им, а за други да се изпълнят етапи от обектите, които могат да бъдат самостоятелно въведени в експлоатация. По-големи проекти по програмата на регионалното министерство са в общините Омуртаг, Никола Козлево и Аврен. За момента няма отпаднали обекти от програмата, но няма и плащания по нея. За всеки един от обектите има стартирани дейности, се казва в отговора на Министерството на регионалното развитие.

Три поръчки на Министерството на инвестиционното проектиране са прекратени

По Програмата за благоустройство на малки населени места по бюджета на Министерство на инвестиционното проектиране са разпределени 6.35 млн. лв. От общо 237 подадени проектни предложения бяха одобрени 21 за ремонт на улици, зони за обществен отдих и обновяване на сгради за социални нужди.

На 5 юни министърът на инвестиционното проектиране и кметове на общини, чиито проектни предложения са одобрени по ПИП, са подписали двустранните споразумения във връзка с изпълнението на процедурата. Това е именно даряването на общинските обекти на държавата, за да може да се направи инвестицията, които след това ще бъдат върнати обновени обратно на общините.

Трите прекратени процедури са на общините Болярово и Джебел, както и на шуменското село Царевброд като причината е липса на кандидати, казаха от Министерството на регионалното развитие.

Поне една трета от спортните игрища по селата отпадат

Министерството на младежта и спорта получи 20 млн. лв. за да направи спортни площадки, футболни игрища, зали и басейни, но поне една трета от тях няма да се реализират заради липса на интерес от страна на строителните фирми. За редица обекти в села и малки градове, не е била подадена нито една оферта или е имало само един кандидат, показва справка в регистъра на обществените поръчки.

Обществените поръчки са пуснати на 13 транша за различните населени места, като се разиграваха по особени позиции. Изцяло е отменена поръчката по 12 транш – за ремонт на спортни площадки и покрити плувни басейни в тях в областите Добрич, Русе, Силистра, Шумен и Кюстендил за 457 581 лв. без ДДС. По останалите са прекратявани само отделни позиции, като в масовия случай за тях не е имало подадени оферти. По-голямата част от поръчките са били прекратени още по времето на министър Марияна Георгиева, като се е минало на покани на фирми чрез обявление. Тези поръчки обаче след това са прекратени от служебния министър на спорта Евгения Раданова.

Екоминистерството с проекти за 10.5 млн. лв.

Министерството на околната среда и водите (МОСВ) получи общо 29 млн. лв. от правителствената инвестиционна програма. От тях 12 млн. лв. бяха за програмата за управление на речните басейни и 17 млн. лв. по програмата за управление на отпадъците.

Министърът на околната среда и водите е подписал споразумения с община Кърджали за довършване на регионалният център за отпадъци за 6 млн. лв. Историята на този проект е от близо 10 години, когато получи финансиране от 30 млн. евро по предприсъединителната програма ИСПА, но не успя да бъде завършен до края на 2012 г. За да бъде спасен, проектът за депото в Кърджали беше основно преработен. Претоварните станции бяха намалени от седем на четири в Кирково, Крумовград, Ивайловград и Ардино. Изграждането на сортиращата и сепарираща инсталация, което бавеше проекта, дори отпадна. Въпреки това строителството на регионалния център за отпадъци край кърджалийското село Вишеград, който трябваше да поеме боклуците на 7 общини в областта, не успя да бъде спасен и страната ни загуби тези пари, като свършената работа остана за сметка на държавния бюджет.

Една от причините за провала на проекта беше трудната комуникация между партньорите в италианско-българския консорциум “Униеко-Сиконко-Унивенд”, които бяха изпълнители на проекта.

По програмата за управление на отпадъците има подписан още един договор за 4 млн. лв. за изграждане на регионално депо в Златица с Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда, казаха от МОСВ в отговор на Mediapool. Има сключени и три договора, свързани с оптимизиране на информационната система за управление на отпадъците за 558 хил. лв.

“Военното НДК” отново няма да бъде довършено

Министерството на правосъдието получи 30 млн. лв., като средствата бяха предвидени за започване на строителството на новата Съдебна палата във Варна и довършване на сградата на бул.”Скобелев” в София , придобила публичност като “военното НДК”. В тях трябваше да се настанят районната прокуратура на София и наказателното отделение на районния съд.

Тези обекти няма да се изпълняват през тази година, каза министър Порожанов.

От Министерството на правосъдието обясниха пред Mediapool, че причините за това са комплексни. За новата Съдебна палата на Варна има дела в съда, свързани с реституционни претенции, докато за обекта в София има проблеми с издаването на разрешенията за строеж.

Министерството на транспорта също се отказа от изпълнението на проектирането на интермодалния терминал във Варна и кейовата стена.

Няма да бъдат реализирани и двата проекта на Министерството на здравеопазването за обновяване на спешните центрове в страната и купуването на линейки, както и за въвеждане на е-здравеопазване. Служебният здравен министър Мирослав Ненков спря обществените поръчки за тях.

Няма яснота какво е изпълнението на програмата на Министерството на образованието, което получи над 15.7 млн. лв. за ремонта на шест висши учебни заведения.