Българските власти ще вземат решение какво да правят с Корпоративна търговска банка (КТБ) едва след като станат ясни резултатите от одита към средата на октомври, заяви българският президент Росен Плевнелиев в интервю за Ройтерс.

Президентът каза, че сред приоритетите на назначеното от него днес служебно правителство ще бъде стартирането на процедурата за влизане в Единния банков надзорен механизъм на Европейския съюз.

Той допълни, че КТБ е специален случай и че като цяло българските банки са много стабилни и с добра ликвидност. Плевнелиев обеща, че неговото служебно правителство ще използва правомощията си, за да съкрати разходите с около 100 млн.а евро. Целта е да бъдат намерени средства за плащане на глоби на Брюксел, което ще размрази две оперативни програми на ЕС на стойност около 2 млрд. евро.

Президентът посочи също, че служебното правителство ще номинира отново за български еврокомисар Кристалина Георгиева, която сега е комисар за хуманитарната помощ, и ще предложи тя да заеме поста върховен представител на ЕС за външната политика и сигурността.