Проведената в сряда среща на премиера Бойко Борисов с българи в посолството ни в Лондон може да бъде определена като всичко друго, но не и като приятна за него.

Събралите се в залата българи, сред които и студенти, използваха възможността да поставят на министър-председателя въпроси за изоставането на България от Румъния в борбата с корупцията, за скандалите в правосъдието, за липсата на съдебна реформа, за отсъствието на политика, която да върне българите в страната им и пр.

Премиерът някак успява да отиграе тези питания, но оставя без коментар въпрос за Пеевски.

Млад мъж, присъстващ на срещата, се поинтересува дали Борисов е прочел статията на германското издание “Шпигел” – “Пеевски: айсбергът на корупцията” и го запита: “Интересно, “Шпигел” значи огледало на немски, започнахте ли да виждате в огледалото, когато се погледнете, Пеевски?”

Конкретен отговор така и не последва. Вместо това премиерът се впусна в обичайните си отчети за това колко по-ефективна е станала борбата с контрабандата. Защо, когато бъде питан за бизнесите и влиянието на Пеевски в държавното управление в България, Борисов веднага започва да говори за успехите над контрабандата, не стана ясно.

За разлика от общуването му с избиратели в България, които по правило са режисирани по предварителен сценарий, в британската столица премиерът бе посрещнат от по-критична публика, от иронично-саркастично отношение и конкретни въпроси, които обаче така и не получиха конкретни отговори.

Събралите се в българското посолство искаха да чуят от Борисов коментар за последния критичен доклад на Европейската комисия (ЕК), в който за пръв път бе препоръчано изработването на външен доклад за работата на прокуратурата. Настояваха за конкретни отговори за скандалните твърдения за търговия с влияние и срастване между изпълнителната власт и прокуратурата, добили известност покрай аферата “Яневагейт” и есемеса на премиера до председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов.

Той предпочете да говори за усвояването на еврофондове.

“Така, може ли вече да говорим сериозно?! Извинявам се, че викам, но това е фарс и не трябва да се случва в българското посолство. Един обикновен въпрос искам да задам. Последните седмици една тема като че ли остана встрани покрай родната реч, омайна, турското робство и т.н. – критичният доклад на ЕК. Какъв е Вашият коментар и кога ще стигнем румънците, г-н Борисов?”, пита мъж от залата.

Борисов посреща въпроса с лека гримаса на недоумение и моли за уточнение: “В кое направление?” В залата се чуват многобройни подвиквания: “В правосъдието, в борбата с корупцията, осъдените…”

“В момента ние имаме поне с 20% усвояване на еврофондовете повече, отколкото румънците…”, продължава невъзмутимо премиерът, но е прекъснат от подвикване: “Това не е важно!”

“Как да не е важно?! Близо 7 млрд. са разплатени в България последната година от европейски фондове”, упорства Борисов, но мисълта му отново е секната от недоволна жена, настояваща, че “това не отговаря на въпроса”.

“Всичките тези инфраструктурни проекти – конкурентоспособност, енергийна ефективност…”, пробва да продължи Борисов, но отново върху него отново следва уточнение от залата, че “не е това въпросът”.

“Всичко това е направено с европейски пари”, заключва министър-председателят, след което за пореден път е репликиран, че не е бил попитан за това.

“А за кое?”, придава си глуповато неразбиращ вид Борисов. “За доклада на ЕК”, се чува от залата. “Докладът на ЕК, г-жа Захариева може да ви каже повече по него… Достатъчно”, слага точка Борисов.

На това място записът е прекъснат, като продължава с подвиквания от залата: “Съдебна реформа, двете каки, есемесгейт – все важни теми”, на което премиерът не реагира по никакъв начин.

Тогава думата взима млад мъж: “Г-н Борисов, честитя новия министър на образованието, който беше избран по изключително интересен начин (премиерът се усмихва). С негласната подкрепа на стария “златен пръст” и ДПС (“Те не гласуваха”, възразява Борисов). Така, те не гласуваха, но осигуриха кворум, няма значение. Честито, правителството остава. Искам да Ви попитам по повод статията в “Шпигел” – дали имахте шанс да я прочетете. За всичко, което се случва последните години, свързано с г-н Пеевски, за когото ние не говорим (одобрителни възгласи от залата: “Браво!”). Искам да Ви попитам – когато четете неговите медии, употребявате неговите бизнеси, ваши или как да ги нарека – общи на всички, интересно, шпигел (spiegel) значи огледало на немски, започнахте ли да виждате в огледалото, когато се погледнете, Пеевски?”

Следват бурни аплодисменти от залата, на които Борисов отвръща с кратко мълчание и гримаса, издаваща несъгласие.

“Не. Първо това категорично мога да кажа, че не е верно. Категорично. И с цялата отговорност на това, което казвам. Ще ви дам един много конкретен пример. Само в последната една година от борбата с контрабандата и корупцията в бюджета сме вкарали 2,8 млрд. повече от 2014 г. Само за януари месец сега са над 1,1 млрд. повече събрани приходи в държавата”, отговаря министър-председателят в самия край на записа.