Премиерът Пламен Орешарски потвърди интереса на България към осъществяване на съвместни инфраструктурни проекти със средствата от специалната китайска кредитна линия от 10 млрд. щатски долара.

В изказването си на Срещата на върха на Китай и държавите от Централна и Източна Европа премиерът посочи, че желанието ни е да привлечем китайско участие във важни национални и регионални проекти, като магистрали, жп линии, хидросъоръжения, пристанища, летища.

По думите му китайската страна трябва да възприеме по-гъвкав подход при финансирането на проектите, който да е съобразен с правилата на Европейския съюз.

Орешарски приветства китайското предложение за учредяване на асоциация за насърчаване на сътрудничеството в селското стопанство, както и България да бъде неин домакин.

Според Орешарски публично-частното партньорство би бил успешен подход при реализацията на проекти с финансиране от китайската кредитна линия, поради ограничените възможности на държавите-членки да представят държавни гаранции.

Министър-председателят определи инициативата на китайското правителство за сътрудничество със страните от Централна и Източна Европа като успешна и ползотворна.

„Като ценен резултат от това сътрудничество е значително засиленият интерес на водещи китайски компании към страната ни и към региона”, посочи той.

Според Орешарски най-важният резултат би бил увеличаване на китайските инвестиции и туристи, осигуряването на по-свободен достъп на наши стоки до китайския пазар, навлизането на повече китайски компании в технически паркове и икономически зони.

Един от приоритетите по Инициативата е сътрудничеството в областта на земеделието.