България ще търси китайско участие за важни инфраструктурни проекти

Премиерът Пламен Орешарски потвърди интереса на България към осъществяване на съвместни инфраструктурни проекти със средствата от специалната китайска кредитна линия от 10 млрд. щатски долара.

В изказването си на Срещата на върха на Китай и държавите от Централна и Източна Европа премиерът посочи, че желанието ни е да привлечем китайско участие във важни национални и регионални проекти, като магистрали, жп линии, хидросъоръжения, пристанища, летища.

По думите му китайската страна трябва да възприеме по-гъвкав подход при финансирането на проектите, който да е съобразен с правилата на Европейския съюз.

Орешарски приветства китайското предложение за учредяване на асоциация за насърчаване на сътрудничеството в селското стопанство, както и България да бъде неин домакин.

Според Орешарски публично-частното партньорство би бил успешен подход при реализацията на проекти с финансиране от китайската кредитна линия, поради ограничените възможности на държавите-членки да представят държавни гаранции.

Министър-председателят определи инициативата на китайското правителство за сътрудничество със страните от Централна и Източна Европа като успешна и ползотворна.

„Като ценен резултат от това сътрудничество е значително засиленият интерес на водещи китайски компании към страната ни и към региона", посочи той.

Според Орешарски най-важният резултат би бил увеличаване на китайските инвестиции и туристи, осигуряването на по-свободен достъп на наши стоки до китайския пазар, навлизането на повече китайски компании в технически паркове и икономически зони.

Един от приоритетите по Инициативата е сътрудничеството в областта на земеделието.