България ще получи 6 на сто от стойността на щетите от наводненията като помощ от Брюксел. Това съобщи в “Седмицата” на Дарик вицепремиерът и министър по управление на европейските фондове Илияна Цанова. По думите й все още в апликационната форма не е включено искане и за щетите в Мизия, защото те още не са оценени.

“Апликационната форма е на стойност 302 млн. евро. Тъй като има процедура – трябва да се направи оценка на щетите, тогава да се види дали влизат в едни определени прагове и тогава да се направи апликационната форма. Сумата от 300 млн. е цялата сума на щетите. Ние ще получим около 6% от тази сума като компенсация от Фонд “Солидарност”. Надяваме се това да стане в следващите 3 месеца”, обясни Цанова.

Според нея политическите коментари дали постигнатото при последното й посещение в Брюксел е “провал” или “успех” не могат да бъдат оборени с експертни аргументи, но времето ще покаже истината. Работи се по възстановяване на плащанията по спрените оперативни програми, допълни Цанова:

“По принцип разходите за плащане на изпълнението на оперативните програми са заложени в държавния бюджет от началото на тази година. Очакванията са обаче, че и приходи от ЕК ще идват, така че ние да останем само с нашето самоучастие. Това, което се случи – спирайки плащанията, останахме в ситуация, в която не можем да извършваме реално плащания по системата. Задължени сме по бюджет да осигурим това финансиране, така че да можем да плащаме, да обработваме документацията. Това е национално отговорно решение и за мен беше огромна грешка, че въобще спряха тези плащания през февруари. Ако те не бяха спрени, нямаше да сме в тази ситуация на риск от загуба на средства и основната причина за това са спрените плащания”.

Цанова изрази надежда, че 2014 г. няма да е нулева за всички нови оперативни програми.