Страната ни ще поиска  финансова помощ от Европейския съюз за интеграция на бежанците, получили статут у нас. В момента се изготвя стратегия за интеграция, но все още не е уточнено колко души ще бъдат включени в нея, защото част от хората, получили статут напускат страната.

Това стана ясно на пресконференция на Държавната агенция за бежанците в събота, на която беше отчетено свършеното от институциятa по годишната програма на Европейския бежански фонд. Според данните ДАБ е успяла да усвои над 98% от предоставените им над 13 млн. лв. (11 млн. от фонда, а над два милиона са национално финансиране).

Не е изчислено още колко ще са средствата, които ще са необходими. 

Според председателя на агенцията Николай Чирпанлиев около 25 % от хората, които получават статут, заявяват желание да останат в България. В момента на практика няма действащ интеграционен план и след като чужденците, търсещи закрила, получат статут, те реално остават без никаква институционална подкрепа. Това ясно пролича покрай случая в Розово.

Очаква се стратегията за интеграция да бъде вкарана в Министерски съвет след изборите. Все още обаче не е уточнено и кой ще е органът, който ще изпълнява документа. От Държавната агенция за бежанците заявиха, че няма да са те.

Последната приета стратегия  е за периода 2011 – 2013 година. Една от първите точки в нея е, че се създават условия за ефективна интеграция на новопризнатите бежанци за период до една година след предоставянето на статут: всеки чужденец в Република България, получил статут на бежанец или хуманитарен статут.

За целта се прилага “пакет от мерки за интеграция на новопризнати бежанци”, който включва: еднократна помощ за издаване на лична карта; финансова помощ за жилищно настаняване и битови разходи;социално подпомагане; здравно осигуряване; обучение по български език; социална и културна ориентация; професионална квалификация и преквалификация;

В предишния план е записано, че основна роля за изпълнението му има Държавната агенция за бежанците.

Чирпанлиев отново заяви, че в доклада на „Human rights watch” има ” неверни констатации, лъжи и една извършена измама”. По думите му там са представени проблеми, които са съществували през октомври и ноември и не може да разбере защо са изложени сега – почти половин година по-късно.

На въпрос как ще коментира, че някои от констатациите на неправителствената организация съвпадат с впечатленията на директора на Върховния комисариат за бежанците към ООН за Европа Венсан Кощел, Чирпанлиев отговаря, цитиран от „Дневник“: „Този човек го познавам много добре. Срещал съм се с него през няколкото пъти, в които е идвал в България. И ви казвам още веднъж, господин Коштел разгледа всички наши центрове и това, че през октомври и ноември имахме проблеми – това не го отричаме. Не е имало проблеми след 22 ноември с отоплението в нашите центрове. Ама той може да си твърди, че ние сме космонавти, нали?