Депутатът от ГЕРБ Делян Добрев заяви в кулоарите на Народното събрание, че с пари за финансиране на задълженията в енергетиката се финансира изграждането на „Южен поток”. Информацията, с която Добрев разполага, е за близо 200 млн. лева, които се отклоняват за увеличение на капитала на проекта. От ГЕРБ настояват по темата да бъде изслушан премиера Пламен Орешарски.

„Днес се появи информация в медиите за увеличение на капитана на „Южен поток” в България с 191 млн. лева от българска страна и с реципрочно увеличение на капитала от другия акционер – „Газпром”. Август миналата година подписахме споразумение, според което проектът трябваше да бъде финансиран изцяло със заемни средства и България да не участва във финансирането на проекта „Южен поток”. Със същото се хвалеха и новите управляващи само преди няколко месеца, как България няма да даде нито една стотинка за изграждането на тръбата”, посочи Добрев.

„Днес сме свидетели на точно обратното – България дава първите близо 200 млн. лева за „Южен поток”, и то при положение, че има огромна правна несигурност по отношение на реализацията на проекта, свързана със становище на комисията за проблеми с междуправителственото споразумение. Становище, което е получено август т.г. от Министерството на икономиката и енергетиката, за което ние се опитваме да изслушаме премира Пламен Орешарски, за да ни каже какви са предприетите от страна на българското правителство действия. Тези наши опити са безуспешни”, заяви Делян Добрев в парламента.

Към момента няма коментар от БСП и ДПС по темата.