Българското правителство настоява приемането на страната в Шенген да не се обвързва с резултатите от предстоящия през януари доклад на ЕК по Механизма за сътрудничество и оценка, който наблюдава състоянието на правосъдието. Това заяви вицепремиерът по европейските въпроси Меглена Кунева пред БНТ в неделя. по думите й тази позиция се поддържа и от Европейската комисия.

Влизането в Шенген има изцяло икономическо измерение и значение за България и е “печат за качество” на страната, който инвеститорите биха разчели, смята Кунева. Тя каза още, че България трябва да получи положителна оценка за готовността си за Шенген, което било безспорно и потвърдено от европейските партньори при последните й срещи в Брюксел преди броени дни.

На среща между българския премиер Бойко Борисов и председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер миналия четвъртък в Брюксел, Юнкер заяви, че страната ни е готова за Шенген и трябва поетамно да започен да отпада механизмът за наблюдение. В същото време обаче се очаква през януари Европейската комисия да излезе със силно критичен доклад към България заради проблемите с КТБ и случайнот о разпределение на делата, подправените инициали в тефтерчето на Златанов и др.

Според вицепремиера решаването на въпроса за Шенген отделно от доклада на ЕК по Механизма ще се отрази положително на България и ще насочи силите върху правосъдната реформа, където самата съдебна система трябва да лидерството си за провеждането на реформата.

По отношение на “Южен поток” вицепремиерът коментира, че България настоява да бъде третирана еднакво с останалите европейски държави. На практика това означава ЕС да не бъде обвиняван в прилагането на двоен стандарт, което е най-тежкото обвинение в Съюза, обясни Кунева. Тя добави, че България настоява за това проектът да е изгоден за нас,за Европейския съюз и съобразен с еврозаконодателството, което ще гарантира неговата устойчивост.

По казуса Слави Бинев вицепремиерът повтори позицията си, изразена в социалната мрежа “Фейсбук” преди дни, че Бинев трябва да се вслуша в общественото мнение и би трябвало сам да реши да се оттегли, като така съхрани името и на политическата сила, която го издига.

Хората в гилдията искат да бъдат представлявани от човек, който да ги разбира – очевидно техният избор не е г-н Бинев, посочи тя.