Властите в България продължават да дават противоречиви сигнали около политиките за овладяването на бежанския натиск, като най-новото предложение идва от страна на ресорния вицепремиер Меглена Кунева – бежанците да бъдат санкционирани, ако не изпълняват задълженията си съгласно българското законодателство.

“Ако бежанците искат да се възползват от всички права, които им дава българското законодателство, те трябва и да изпълнят всички изисквания – децата им да посещават задължително училище, да приемат работа, когато такава им се предложи и т. н.”, заяви Меглена Кунева.

Те не доразви идеята си, но коментира, че “със социални програми за чистене на улици и градинки няма да се оправи икономиката на България”.

Тя съобщи, че до момента 61 на сто от капацитета на центровете за бежанци са заети, като са настанени малко под 7000 души.

Вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин пък директно се усъмни в капацитета на страната да се справи с бежанците и каза, че “трябва много ясно да заявим, че нямаме повече капацитет за приемане на бежанци”.

“България има дългосрочна стратегия за интегриране на бежанците, но страната просто няма ресурси да я изпълни”, каза Калфин пред БНТ.

Калфин каза, че има стратегии за бежанците у нас, но всички те изискват ресурс, който не е на разположение. Той все пак обясни, че не е въпрос само на пари, но и на капацитет.

Меглена Кунева съобщи още, че утре ще внесе в Министерския съвет координационния план между няколко институции за охрана на границата. До приемането на плана се стигна след публичния спор между военния и вътрешния министър дали армията не трябва да се включи в охраната на границата. В крайна сметка Бойко Борисов обясни, че Министерството на отбраната ще участва със специализирана техника и около 100 шофьора, въпреки че президентът и върховен главнокомандващ Росен Плевнелиев обяви, че подобен ход може да доведе до дипломатически скандал.

Кунева каза още, че очаква усилията за охраната на границата да бъдат отбелязани в предстоящия мониторингов доклад на ЕК.

“Не може България да бъде оставена извън Шенген, когато става дума за сигурност”, каза още Кунева и призова за пореден път членството в зоната за свободно пътуване да не се обвързва с резултатите от мониторинговия механизъм в правосъдието и вътрешните работи.

В понеделник и Ивайло Калфин коментира, че армията би трябвало да помага по границата. Той не приема аргументът, че това би било агресивен акт към съседите.

Вицепрезидентът Маргарита Попова за пореден път оспори мнение на президента Росен Плевнелиев, като обяви, че няма нищо страшно, ако “армията предостави помощ, логистика за МВР, за да можем заедно всички да предотвратим нелегални миграционни потоци”.

Според нея това би било от полза и на Турция, и на другите съседни страни.

“Турция няма да се разсърди, когато отидем, когато седнат външните министри, когато седнат министър-председателите или държавните глави на двете държави и говорим за това как да предотвратим нелегалната миграция”, заяви Маргарита Попова.