България и САЩ споделят отношения на стратегическо партньорство. Двете държави са готови да внесат нова динамика в двустранното си сътрудничество, като поставят акцент върху икономическите връзки, енергийната сигурност, върховенство на закона и в сферата на сигурността.

Това беше общата позиция на президента Росен Плевнелиев и държавния секретар на САЩ Джон Кери, които разговаряха днес на “Дондуков” 2, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Българските институции разбират много добре, че подобряването на административния капацитет и реформирането на съдебната система са механизмите за възстановяване на доверието на гражданското общество и за привличането на повече инвестиции, е подчертал президентът Плевнелиев. Българският държавен глава е бил категоричен, че очаква 2015 да бъде “годината на реформите” у нас, с което институциите да пристъпят към решаването на проблемите в енергетиката, пенсионната система и здравеопазването.

Плевнелиев е посочил, че не само България, но и регионът на Югоизточна Европа работи за повече свързаност и интеграция в областта на енергетиката, с което да се преодолеят зависимостта в доставките на енергийни ресурси. “Изграждането на интерконекторните връзки между газопреносните мрежи на България и нейните съседи и проектите от Южния газов коридор са ефективно средство за повишаване както на регионалната стабилност в сферата на енергетиката, така и за доставките на природен газ за Европа”, е заявил българският държавен глава.

Росен Плевнелиев е благодарил на Джон Кери за последователната подкрепа на правителството на САЩ за модернизацията и за повишаването на оперативната съвместимост на Българската армия с партньорските армии от НАТО.

“България ще работи за изпълнението на поетите ангажименти на Срещата на върха на НАТО в Уелс за инвестирането на повече средства в отбранителните си възможности”, е подчертал президентът.

Според българския държавен глава с развитието на сектора на високите технологии у нас, страната ни има възможност да се специализира в областта на киберсигурността в рамките на НАТО. Президентът е запознал държавния секретар и с Програмата “България в НАТО и европейската отбрана 2020” и с проектите за намаляване на зависимостта на страната ни от един оръжеен доставчик.

Двамата са направили анализ на рисковете и заплахите, произтичащи от геополитическата нестабилност в региона и набелязаха мерки за засилване на сътрудничеството в борбата с терористичните заплахи.

Държавният секретар е потвърдил заявената от президента Барак Обама позиция на САЩ, че стоят твърдо зад всички съюзници от НАТО в контекста на ситуацията в Източна Украйна. Джон Кери е оценил високо приноса на страната ни в мироопазващите и хуманитарните операции в Афганистан и Ирак, както и за изграждането на отбранителния потенциал на НАТО в региона на Черно море.

Постигането на работещо споразумение в рамките на Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции е средство и за ЕС, и за САЩ да насърчат икономическия си растеж и да изградят нови стандарти за икономическо сътрудничество в света, е заявил по време на срещата президентът Росен Плевнелиев.

В програмата на Кери е предвидена среща и с външния ни министър Даниел Митов, както и с министър-председателя Бойко Борисов, след която двамата ще дадат брифинг за медиите.

Заради посещението на държавния секретар на САЩ у нас са предприети засилени мерки за сигурност.